Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Hirvieläimet ovat huonoja oppimaan liikennesääntöjä (Keski-Suomen ELY-keskus)

Hirvieläinten liikkuminen on jälleen aktivoitunut kesälaitumille siirtymisen myötä. Poliisin tilastojen mukaan hirvieläinonnettomuudet kasvavat selvästi hiljaisten talvikuukausien jälkeen huhti-toukokuussa. Onnettomuustilastojen huippu saavutetaan vasta syksyllä.

Keski-Suomessa pelti rytisi hirvikolarissa viime vuonna 142 kertaa ja peuran tai kauriin kanssa 92 kertaa. Kaikki onnettomuudet eivät ole poliisin tiedossa, joten luvut ovat todellisuudessa vieläkin suurempia. Onnettomuuksien lukumäärä seuraa hirvikannan määrää.

Pahimmat paikat löytyvät ysitieltä Jyväskylän etelä- ja itäpuolelta, nelostieltä Äänekosken ja Viitasaaren väliltä sekä tieltä numero 13 Saarijärven seudulla.

– Tilannenopeuden alentaminen etenkin hämärällä ja pimeässä antaa pelivaraa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen painottaa ELY-keskuksesta.

Nuoret yksilöt vaarallisimpia autoilijoille

Keväällä eläinten siirtyminen kesälaitumille on nopeaa ja suoraviivaista. Aktiivisimmillaan hirvieläin on auringonlaskusta pari tuntia eteenpäin ja aamulla pari tuntia ennen auringonnousua. Onnettomuusriski kasvaa liikehdinnän seurauksena.

– Erityisesti alkukesästä nuoret emojensa vieroittamat yksilöt muodostavat suurimman riskin. Kevätmuuttoa seuraa syksyllä kiima-ajan myötä siirtyminen talvilaitumille, jolloin eläimet voivat liikkua keleistä ja ravinnosta riippuen pitkäänkin levottomasti edestakaisin, Keski-Suomen vs. riistapäällikkö Olli Kursula riistakeskuksesta kertoo.

Hirvieläimille on tyypillistä, että ne liikkuvat useimmiten samoja tuttuja reittejä.

– Hirvivaroitusmerkki on siksi syytä ottaa tosissaan, Kursula muistuttaa.

Liitekartta: Hirvionnettomuudet ja riista-aidat Keski-Suomessa (pdf)


Alueellista tietoa