Navigointivalikko
Uutiset 2016

Uutiset 2016

Uutiset 2016

Work & Life Café: Työelämä myllerryksessä (Uudenmaan ELY-keskus)


Työelämä 2020 – Uudenmaan alueverkoston kevään ensimmäisessä Work & Life Café – tilaisuudessa virisi vilkas keskustelu jo ennen tilaisuuden virallista käynnistymistä: Päivän aiheeseen – työn ja johtamisen muutokseen - tutustuttiin Marja Vilukselan asiantuntijaluennon johdattelemana.
Marja Viluksela on uudistuvan työelämän kehittäjä, jolla on pitkä tausta mm. Työterveyslaitoksella ja useissa toimijaverkostoissa.

 

Viluksela käynnisti keskustelutilaisuuden näyttämällä piirtoheittimeltä valokuvaa meren tyrskyistä. Ehkä se kuvaa tätä aikaa, hän pohti, olemmeko aallon pohjalla ja menossa alaspäin vai synnyttääkö tämä aika jotain uutta – riippuu siitä, mistä näkökulmasta tilannetta katsoo.

Työpaikoilla ollaan siirtymässä ihan erilaiseen ajatusmaailmaan ja työskentelytyyliin kuin mihin on totuttu. Liu'umme pikku hiljaa verkostoitumisen aikaan: johtoa ohennetaan ja ovatpa jotkut yritykset jo luopuneet pomoista kokonaan. Teollistumisen aikakauteen kuuluvasta vahvasta johtajuudesta ollaan luopumassa.

Johdon keventyminen vaatii työntekijältä uudenlaisia taitoja. Pitää osata johtaa itse itseään, on oltava moniosaaja. Itseohjautuvaksi voi olla hankala muuttua, jos on tottunut siihen, että joku toinen määrää, huolehtii ja päättää asioista. Hankaluuksia voi tuottaa jo ihan se, ettei tiedä, minkä tason pulmia on lupa ratkoa itse, mitkä olisi syytä viedä esimiehen päätettäviksi. Suomessa käytetään liian laajaa ohjeistusta ja työntekijöiden on siksi vaikea tehdä itse päätöksiä, todettiin. Jotta työntekijät pystyvät toimimaan verkostoitumisen mallissa, päätöksentekoprosessia on helpotettava ja työntekijöiden tietomäärää päätöksenteosta lisättävä, päätteli joku vastaukseksi.

Uuden johtamiskulttuurin omaksuminen ei käy keneltäkään helposti, joku arveli. Osa pomoista ei ole valmis luopumaan vallastaan, kaikki työntekijät eivät halua ottaa valtaa vastaan. Siirtymä on raskas kaikille yrityksen tasoille. Suomalaiset ovat tottuneet noudattamaan sääntöjä, todettiin. Eikä aina ole selkeää, missä vaiheessa muutosta työpaikalla ollaan.

 

Yhdessä työskenteleminen lisääntyy, samoin automatisaatio

- Työskentelemme enemmän yhdessä kuin ennen,  Viluksela kuvaili muuttuvaa työelämää.

 Mutta onko tulevaisuudessa nykyisen kaltaisia työpaikkoja enää lainkaan? Teemmekö työtä kotona vai tiloissa, joissa on muitakin ihmisiä, mutta ei välttämättä työkavereitamme? Näinhän moni yksin työskentelevä tekee jo nyt. Vai katsommeko aamulla internetistä, minkälaista työtä tänään olisi tarjolla?

Robotit saavat työelämässä jalansijaa enemmän ja enemmän. Toimimme jo nyt vähemmän ihmisten kuin automatisaation kanssa. Maailmalla on ravintoloita, joissa ei työskentele ihmisiä lainkaan, ja ensimmäinen koeputkilihapullakin on paistunut eläinsoluista lihaa kasvattavassa yrityksessä. Miten käy tuotannon, kun markkinat muuttuvat? Ja tietenkin on huomattava vielä sekin, että lisääntyvä globalisaatio kutistaa maapalloa entisestään. Emme ole vielä sopeutuneet sen vauhtiin, emme tiedä, miten siellä pitäisi toimita.

- Se on tämän ajan ongelma, Viluksela korosti.

Työelämässä on meneillään jännittävä muutoksen aika, vai kuinka?

 

Seuraava Work & Life Café järjestetään 3.3.2016 klo 15.00 – 17.00 aiheena Osaamisen johtaminen.

Seuraavat tapahtumat:

  • 7.4.2016 klo 15.00 aiheena Tunnista vahvuutesi – rohkeuden ja motivaation merkitys uran ja elämän hallinnassa
  • 10.5.2016 aiheena Uusi työ, itsensä työllistäminen mahdollisuutena Paikka: Yritystä Stadiin – tapahtuma
  • 2.6.2016 klo 15.00 – 17.00 aiheena Henkilöstö tuottavuuden tekijänä

Paikkana Y-tila, Helsingin Yrittäjät, Annankadun ja Urho Kekkosen kadun kulma, katutaso – paitsi 10.5.2016. Ei ennakkoilmoittautumista. Jokainen Work&Life Café on teemoitettu ja sisältää asiantuntijapuheenvuoron. Suurin osa ajasta on kuitenkin vapaata keskustelua ja yhdessä oloa.

 

 

Teksti ja kuva: Memmi Ojantola


Alueellista tietoa