Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Virtaamat kasvussa Kyrönjoella ja sen eteläpuolisissa jokilaaksoissa (Pohjalaismaakunnat)

Lämmennyt sää ja vesisateet ovat lisänneet Kyrönjoen ja sen eteläpuolisten jokien virtaamia. Talven minimivirtaamista on siirrytty kohti kevään sulamiskautta. Esimerkiksi Kyrönjoen virtaama on tällä viikolla viisinkertaistunut (tasolta 20 m3/s tasolle 100 m3/s), mutta keskimääräinen kevättulvavirtaama joessa on noin 300 m3/s. Jos lähipäivien keskilämpötila pysyy nollan yläpuolella ja saadaan vesisadetta, niin Lapväärtin–Isojoki ja Teuvanjoki voivat nousta keskimääräisen kevättulvan tasolle jo muutaman päivän sisällä. Tällöin on myös mahdollista, että jäät lähtevät osittain liikkeelle ja voivat aiheuttaa jääpatoriskiä. Jos sää toisaalta pysyy pakkasen puolella, niin tulvan alkaminen siirtyy eteenpäin myös Pohjanmaan eteläisessä osassa.

Lähiviikkojen sää vaikuttaa oleellisesti tämän kevään tulvatilanteeseen. Jos sulaminen jakaantuu pitkälle ajalle, niin kevättulvasta tulee todennäköisesti selvästi pienempi kuin viime vuonna. Jos taas lunta ja jäätä tulee vielä lisää ja sulaminen siirtyy huhtikuun loppuun, niin tulvariski kasvaa merkittävästi varsinkin Kyrönjoella.

Pääosin Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on nyt maaliskuun lopulla lähes yhtä paljon lunta ja vettä kuin viime vuonnakin. Jokien jäät ovat yhtä paksuja kuin viime vuonna, mutta teräsjäätä on vähemmän ja jään päällä on monin paikoin vettä, mikä heikentää jään kantavuutta. Perhonjoen ja Kyrönjoen osalta jääsahauksesta päätetään ensi viikolla. Jos jäät eivät oleellisesti vahvistu, niin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ei tänä vuonna teetä jääsahauksia. Käytössä oleva jääsaha edellyttää vähintään 50 sentin teräsjäätä.

Lisätietoja:

  • Vesitalousasiantuntija Petter Höglund, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 810 (rannikon joet)
  • Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 0295 027 829

Alueellista tietoa