Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Viljelijöillä edessä EU-ajan suurin tukimuutos
-Tarjolla tietoa maaseutuohjelmakauden muutoksista (Pohjois-Savon ELY-keskus)

Hotelli Iso-Valkeisella Kuopiossa kävi 26.3.2015 kova kuhina, kun 250 pohjois-savolaista viljelijää etsi tietoa uuden maaseutuohjelmakauden muutoksista. Viljelijöillä, neuvojilla ja tarkastajilla on edessä EU-ajan suurin tukimuutos. Pohjois-Savossa muutokset koskevat 3800 viljelijää, jotka ovat hakeneet peltotukia. Pohjois-Savon ELY-keskuksen rahoittama  MTK-Pohjois-Savon Tukisarka 2015-hanke järjesti ELY-keskuksen ja muiden kumppaneiden kanssa  viljelijöille iltainfon tulevista muutoksista.  

Viljelijätuki-info järjestettiin ensimmäisen kerran iltatilaisuutena. Mukana oli aktiiviviljelijöiden lisäksi myös monta sivutoimista viljelijää, jotka eivät aiemmin ole niin hyvin päässet päivällä järjestettyihin tilaisuuksiin. Uuden ympäristökorvausjärjestelmän käynnistyessä viljelijöillä on entistä enemmän vaihtoehtoja pellon käytölle, vaikka sadontuotanto on edelleen tärkein pellon käyttömuoto. Iltainfon lisäksi Tukisarka 2015-hankkeella on lisäksi jokaisessa kunnassa oma tilaisuus.

Huolimatta suurista sekä muutoksista tukiohjelmissa että poliittisen tilanteen, varsinkin maitotaloudelle asettamista kovista paineista, voitiin tilaisuuden tunnelmissa aistia, ettei Pohjois-Savossa jäädä tälläkään kertaa toimettomaksi, vaan haasteisiin vastataan tekemisellä ja yhteistyöllä.

Uusi ohjelmakausi, uudet ehdot ja uudet toimenpiteet

Illan aikana oli tarjolla runsaasti tietoa tukihaun muutoksista ja käytännön viljelytoimenpiteistä kasvukaudella. Painopisteenä oli erityisesti uusi ympäristökorvausjärjestelmä ja viherryttämistuki. Ilta oli rakennettu niin, että viljelijät pystyivät neljän tunnin aikana osallistumaan non-stoppina infoihin aiheista, joista he olivat kiinnostuneita.

Sekä lypsy- ja lihakarjatilalliset sekä kasvinviljelytilat, luomu-, sika-, kana- ja puutarhatilalliset saivat tietoa muun muassa seuraavista aiheista:

  • Täydentävät ehdot, nitraattiasetus
  • Peruslohkojen korvauskelpoisuus ja kasvulohkojen piirtäminen
  • Ympäristösopimukset
  • Sähköinen tukihaku
  • Ympäristökorvaus
  • Eläinperusteiset tuet

Luentojen lisäksi viljelijä saivat asiantuntijaklinikoilla tietoa itseään askarruttaviin asioihin. Heillä oli myös mahdollisuus rauhassa keskustella omaan tilaan liittyvistä asioita muiden häiritsemättä. Paikalla oli Pohjois-Savon ELY-keskuksen lisäksi asiantuntijoita tukiuudistukseen liittyviltä kumppaneilta, kuten ProAgria Pohjois-Savosta, MTK Pohjois-Savosta, kuntien maaseutupalvelusta, Savonia AMK, vakuutusyhtiöiden ja pankkien edustajia.   

 

     
Kuvassa Pohjois-Savon ylitarkasaja Timo Kalke kertoo täpötäydelle salille ympäristökorvauksista Kuvassa Pohjois-Savon ylitarkastaja Ritta Kesonen antaa tietoa ympäristösopimuksista               

 

 

Lisätietoja ja materiaalia:
Pohjois-Savon ELY-keskus, yksikön päällikkö Pekka Kärkkäinen,  0295 026 587, pekka.karkkainen(at)ely-keskus.fi
Valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, 0295 026 593pauli.lehtonen(at)ely-keskus.fi, 0295 026 593

Tukisarka 2015 -hankkeen verkkosivut

www.mavi.fi

 


(teksti/kuvat Jaana Hiltunen)


Alueellista tietoa