Navigointivalikko
Uutiset 2016

Uutiset 2016

Uutiset 2016

Viljelijöiden tuki-infot käynnistyivät Uudellamaalla (Uudenmaan ELY-keskus)

Info-tilaisuudet toteuttaa HAMK:n ja Novian Meidän Uusimaaseutu – Vår Nylandsbygd – tiedonvälitys- ja yhteistyöhanke. Yhteistyössä ovat mukana ELY-keskuksen asiantuntijat, alueen tuottaja- ja neuvontajärjestöt ja Uudenmaan kuntien yhteistoiminta-alueiden maaseututoimi.

 

- EU:n maataloustukipolitiikka on monimutkaisempaa kuin aiemmin, vaikka sitä on yritetty yksinkertaistaa, johtava asiantuntija Jarmo Kitula Uudenmaan ELY-keskuksen maaseutupuolelta tuumii.

Porlammin nuorisoseurantalolla Lapinjärvellä jaetaan kohta tietoa viljelijöille, Uudenmaan alueen tuki-infojen sarja on alkanut. Näissä maksuttomissa tilaisuuksissa selvitellään tukikiemuroita, keskustellaan maaseudun asioista ja vastataan kysymyksiin. Paikalla olevat asiantuntijat valaisevat hakemusten tekemiseen ja eläinten pitoon liittyviä uusimpia ehtoja ja viljelijätukien muutoksia. Tilaisuuksia järjestetään eri puolilla Uuttamaata yhteensä 12, osa suomeksi (7) ja osa ruotsiksi (5). Sisällöt eivät juuri poikkea toisistaan, mutta joillain paikkakunnilla esityksiin sisältyy myös kotieläintuotantoa harjoittaville tiloille oma osuutensa.  Luomusta kiinnostuneiden kannattaa osallistua joko Hyvinkäällä 7.4. tai Espoossa 13.4. järjestettävään ruotsinkieliseen infoon.

Infoja alettiin järjestää vuonna 1995, kun EU:n maataloustukipolitiikka käynnistyi. Osallistujat ovat kokeneet ylimääräisen infon saamisen tarpeelliseksi, palaute on ollut positiivista: Kun ohjelmakausi viime vuonna vaihtui ja uudesta tukijärjestelmästä annettiin tietoa, suomenkielisiin infoihin osallistui peräti 1 200 ja ruotsinkielisiin 600 henkilöä, toiminnanjohtaja Jaakko Holsti MTK Uusimaasta kertoi. Tilaisuudet keräävät myös normaaleina vuosina yhteensä 700 – 800 henkilöä, eli niille on selvästi tilausta, hän jatkoi.

- On kaikkien osapuolten kannalta ehdottoman tärkeä varmistaa, että tukihaku onnistuu mahdollisimman hyvin.

Kasvinviljelytilallinen Raimo Hyppönen osallistuu infoihin joka vuosi; saa tietoa! Mukaan tarttuu aina jotain, hän totesi, ja kannattaa tulla ihan varmuuden vuoksi, jos tukiehtoihin on tullut vaikka jotain muutoksia.

- Ja kun ELY-keskuksen asiantuntijat ovat täällä paikalla, saa heti vastauksia.


Painetut esitteet kiinnostivat. Painettuja tukihakuoppaita ei enää ole, kaikki tieto on internetissä.

 

 

 

 

Huolellisuus kannattaa

Viljelijät saivat tarkkaa tietoa niin kotieläintilojen tukiasioista, peltoviljelyn tuista ja muutoksista kuin eri viljalajien kannattavuudesta. Yleisö kuunteli keskittyneesti paitsi silloin, kun esille otettiin jotain sellaista, joka ällistytti - tällöin tilan täytti puheensorina.

Asiantuntijat korostivat hakemusten laatimisessa sekä eläinten ilmoitusasioissa sekä tarkkuutta että täsmällisyyttä, jotta valvonnassa ja maksatuksissa vältyttäisiin turhilta hylkäämisiltä ja viivästyksiltä. Ilmoitusviiveiden tulkinta eläintuissa on mennyt aina vaan tiukemmaksi, joten ilmoitusasioista on pidettävä tosi tarkkaa huolta, tarkastaja Esme Manns ELY-keskuksesta painotti esityksessään ja todisteli sanomansa aidoilla valvonnan laskentaesimerkeillä. Hän kehotti ottamaan yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijoihin, jos jokin asia askarruttaa. Samaa painottivat toisetkin esiintyjät – jos on ongelmia, yhteydenotto joko ELY -keskukseen tai kuntien yhteistoiminta-alueiden maaseutuelinkeinoviranomaisiin kannattaa.

Jaakko Holsti pisti pyörimään MTK:n valmistaman videon maanviljelijöiden Helsinkiin tekemästä traktorimarssista. Paikalle kerääntyi 800 traktoria, joista pohjoisimmat ajettiin Pohjois-Pohjanmaalta, hän kertoi, katsokaa, kuinka helsinkiläiset peukuttavat heitä.

- Pelkästään Uudeltamaalta traktoreita oli noin 250, huima määrä!

Holsti oli tyytyväinen traktorimarssin saamaan mediahuomioon; yli 1 000 juttua, aikamoinen saavutus, hän myhäili.

 

Uudenmaan tuki-infot 2016

 

 

Teksti ja kuvat: Memmi Ojantola
 


 


Alueellista tietoa