Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Viljelijätukien sähköinen haku on käynnistynyt Lapissa hyvin (Lapin ELY-keskus)

Maatalouden viljelijätukien sähköinen haku on parhaillaan käynnissä. Haku jatkuu 30.4. saakka. Sähköisen tukihakemuksen on jättänyt Lapissa 18,69 % ja koko maassa 21,10 % tiloista (tilanne 16.4.2013). Osassa Lapin kunnista tilanne on parempi kuin maassa keskimäärin. Aktiivisimpia kuntia ovat olleet Ranua (43,36 %), Kemijärvi (41,24 %) ja Ylitornio (35,29 %).

Papereiden pyörityksestä sähköiseen asiointiin

Viljelijän verkkoasiointipalvelu (Vipu) uudistui tänä keväänä. Ranualainen viljelijä Jukka Ruonakoski kertoo kokemuksiaan sähköisen asioinnista.

– Vipu-palvelun uusi versio on mielestäni todella hyvä käyttää. Se on ulkoasultaan selkeä, josta isäntäkin löytää kaiken oleellisen pienellä harjoittelulla.

Uudistuksen myötä palvelusta näkee nyt aiempaa helpommin eri vuosien lohko- tai maksutiedot yhdessä näkymässä. Myös tukioikeuksien seuranta on helpompaa, kun niiden voimassaoloa sekä omistuksen ja hallinnan siirtoja voi seurata palvelussa kätevästi.

– Palvelusta löytyy hyvin kaikki sitoumukset ja sopimukset. Mikäli joku vuokralohkon hallinta on vanhentumassa, ilmoittaa ohjelma siitä. Karttaohjelma on todella hyvä ja kartalta saa lohkotiedot lohkoa klikkaamalla, kertoo Ruonakoski ja jatkaa: – Vielä jos ohjelmaan ja karttasovellukseen saisi liitettyä kaikkien lohkojen maanäytteiden voimassaolot sekä lanta-analyysin voimassaolon, niin se olisi iso plussa.

Hakemuksessa olevien virheiden määrää voidaan vähentää Vipu-palvelussa olevan työkalun, Vipuneuvojan, avulla. Vipuneuvojan tarkisteet auttavat viljelijää löytämään tukiehtoihin liittyviä puutteita ja siten vähentävät tilan riskiä joutua valvontaan. Vipuneuvojalta viljelijä saa alustavan arvion tilalle maksettavista tuista ja maksuaikatauluista. Lisäksi se ilmoittaa hakemattomista tuista, joihin viljelijä on oikeutettu.

Viljelijä Jukka Ruonakoski ei palaisi enää paperilomakkeisiin
– Niissä virheen tekemisen riski on huomattavasti suurempi kuin sähköisessä versiossa, koska ohjelma herjaa jos teet jotain todella typerää.

Ruonakoski kertoo suosittelevansa sähköistä tukihakua ehdottomasti myös muille viljelijöille.  

Opastusta sähköisen tukihaun käytössä

Käyttöoikeudet Vipu-palveluun haetaan kuntien maaseutuviranomaisilta. Maaseutuelinkeinoviranomaisilta saa myös opastusta hakemusten täyttämiseen ja lähettämiseen sekä sovelluksen käyttämiseen liittyvissä ongelmissa. Virka-ajan ulkopuolella viljelijä voi lähettää kysymyksiä maaseutuvirastolle osoitteeseen tukihaku@mavi.fi.  Maaseutuvirasto antaa neuvontaa sähköpostitse arkisin klo 9–21 ja viikonloppuisin klo 9–15 huhtikuun loppuun saakka.

Viljelijä voi halutessaan valtuuttaa esimerkiksi neuvojan täyttämään hakemuksen puolestaan.

Lisätietoa sähköisestä tukihausta:

Lisätietoja:
Kuntien maaseutuviranomaiset
Lapin ELY-keskus: Valvontapäällikkö Vili-Matti Kraatari, puh. 0295 037 071


Alueellista tietoa