Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Viileä sää on vähentänyt levähavaintoja Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Pirkanmaalla havaittiin viikolla 32 vähän sinilevää Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylässä, Mäyriänrannassa Lempäälässä, Kranstolpan uimarannalla Pirkkalassa ja Sastamalan Houhajärvessä. Näillä neljällä havaintopaikalla on havaittu levää perättäisinä viikkoina jo kuukauden ajan. Viileä sää on hillinnyt sinilevien runsastumista ja niitä onkin ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän.

Levät ja vesien laatu

Levien massaesiintymiä on ollut aina. Sinileväkukintoja on havaittu Itämerellä jo 1800-luvulla. Suomessa varhaisimpia kirjattuja havaintoja ovat Lahden Vesijärvellä 1920-luvun lopulla sattuneet karjakuolemat, joiden todettiin johtuneen sinilevistä. Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime vuosina vesistöjen rehevöitymisen myötä, mutta osittain myös ihmisten lisääntyneen tarkkaivaisuuden takia.

Levät reagoivat herkästi vedenlaadun muutoksille. Pahalle haisevien kultalevien massaesiintymien lisääntyminen alkukesällä on ensimmäisiä merkkejä järven alkavasta rehevöitymisestä. Sinileväkukinnat lisääntyvät ravinteiden aiheuttaman rehevöitymisen myötä voimakkaasti järvissä. Ravinteita eli typpeä ja fosforia tulee vesiin paikallisena pistemäisenä kuormituksena teollisuuden ja jätevedenpuhdistamoiden päästöistä sekä kalankasvatuksesta. Maa- ja metsätalous sekä haja-asutus aiheuttavat ravinteiden hajapäästöjä vesistöihin.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa