Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Varsinais-Suomen  alueelta tullut mukavasti hakemuksia maatalousyritysten koronarahoitukseen - ruuhkautumista ei ole syntynyt (Varsinais-Suomi)

"Varsinais-Suomen ELY-keskukseen on saapunut jo 40 maaseutuyritysten ja maatalouden väliaikaista tukea koskevaa hakemusta. Hakemukset jakaantuvat melko tasan maaseutu- ja maatalousyritysten kesken. Pandemian aiheuttamat taloudelliset vaikutukset näkyvät yllättävänkin monilla eri toimi- ja tuotannonaloilla – yhteistä hakemuksille on lähinnä tilauskirjojen tyhjentyminen ja myyntimahdollisuuksien kaventuminen. Tuki on 80 % mutta enintään 10 000 euroa välttämättömiksi katsottavista, yrityksen toiminnan jatkumisen turvaavista menoista. Markkinahäiriön osoittamisessa ja kustannusten esittämisessä on ollut hakemusten täyttäjille haastetta. Hakemusten ratkaiseminen on kuitenkin alkamassa ja myönnetty tuki lähtee maksuun välittömästi ilman erillistä maksuhakemusta", kertoo maaseutuyritysten ja maatalouden väliaikaisen tuen käsittelemiseen koottua maaseutupalvelut-yksikön tiimiä vetävä rahoitus- ja rakentamisasiantuntija Antti Jaatinen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Hakemusmäärissä melko suuria eroja alueiden välillä

Hakemusmäärissä on ainakin nyt alkuvaiheessa melko suuria eroja alueiden välillä. Eniten maaseudun yritysten ja alkutuotannon väliaikaisen tuen hakemuksia on saatu Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten alueella. Ruuhkautumista käsittelyssä ei näyttäisi syntyvän ja myös maksatukset on saatu nopeasti käyntiin. Maaseudun yritysten väliaikaista tukea ovat saaneet muun muassa juuston valmistaja ja maatilalla toimiva ratsutalli. Alkutuotannon väliaikaista tukea on myönnetty esimerkiksi perunan suoramyyntiä ravintoloille harjoittavalle maatilalle.

Myös kalatalousalan toimijoita tuetaan kansallisin toimin. Tuen tarkoitus on yritysten maksuvalmiuden turvaaminen, ja se on suuruudeltaan enintään 10 000 euroa. Kalatalouden toimijat ovat lähteneet liikkeelle varovaisesti, mutta ennakkokyselyjen perusteella hakemuksia voidaan odottaa runsaasti. Valtakunnallisesti hakemuksia on tullut ensimmäisen viikon aikana nelisenkymmentä ja ne jakaantuvat tasaisesti kolmen kalatalousasioita hoitavan ELY-keskuksen kesken. ELY-keskukset ovat valmiudessa hakemusten nopeaan käsittelyyn.

Hyvin täytetty hakemus nopeuttaa käsittelyä

ELY-keskuksista muistutetaan, että mahdollisimman hyvin täytetty hakemus nopeuttaa sen käsittelyä, kun lisäselvityksiä ei tarvitse tehdä. Hakemusten täyttämiseen saa neuvoja ELY-keskusten valtakunnallisesta neuvontapuhelimesta (ELY-keskusten puhelinpalvelu, arkisin klo 9-15, puh. 0295 024 800). Lisäksi Varsinais-Suomen yrityksiä palvelee neuvontaorganisaatio, joka koostuu alueemme yritysten kehittämiskeskuksista ja kuntien yritysasiantuntijoista.

Tiedotamme ELY-keskuksen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa hakemusten käsittelyn tilanteesta. 
 

Lisätietoja:

Antti Jaatinen, rahoitus- ja rakentamisasiantuntija
antti.jaatinen@ely-keskus.fi
puh. 0295 023 016

Timo Metsä-Tokila, Elinkeinot-vastuualueen johtaja,
timo.metsa-tokila@ely-keskus.fi,
puh. 0295 022 615

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)