Navigointivalikko

Uutiset 2020

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Valtakunnallinen leväkatsaus 18.6.2020: Juhannusviikolla sinileväesiintymät runsastuneet

Juhannusviikolla sinilevää on alkanut esiintyä lisääntyvissä määrin sekä järvillä että Etelä- ja Lounais-Suomen merialueilla. Kesäkuun poikkeuksellisen lämpimät ilmat ovat aikaistuttaneet sinileväesiintymiä paikallisesti järvillä, kun taas merialueilla tilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen. Rannoilla esiintyy edelleen paikoittain myös runsaasti havupuiden kellertävää siitepölyä, joka näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Järvillä sinilevää edellisviikkoa enemmän

Sisävesillä sinilevää on havaittu 27:llä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Vain yhdellä havaintopaikalla sinilevää on esiintynyt runsaasti. Kansalaisilta on saatu Järvi-meriwikiin 27 lisähavaintoa sinilevätilanteesta, joista kymmenessä on havaittu sinilevää.

Merialueilla vallitsee tyypillinen alkukesän levätilanne

Juhannusviikolla Suomen Etelä- ja Lounaisrannikolla on paikoin havaittu hieman sinilevää. Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla on myös ollut yksittäisiä paikallisia runsaita sinileväesiintymiä. Avoimella keskisellä Suomenlahdella on havaittu sinilevän pintakukintaa, laajoja tai runsaita lauttoja ei sen sijaan ole esiintynyt. Niin avomerellä kuin rannoillakin esiintyy edelleen myös paikoin runsaasti männyn siitepölyä, joka veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Ilmoita levähavaintosi Järvi-meriwikiin

Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä jokaisella on mahdollisuus perustaa oma havaintopaikka ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta. Myös yksittäisiä havaintoja voi lähettää eri vesistöillä liikkuessaan. Havainnot voi toimittaa älypuhelimissakin toimivan Havaintolähetti-sovelluksen avulla.

Uimarantojen sinilevätilannetta seuraavat kunnat ja kaupungit, joten runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kyseisen kunnan terveydensuojeluviranomaisille.

Tänä kesänä otetaan käyttöön myös Itämeri.fi-palvelun Levähavainnot-internetsivu. Kyseisellä Levähavainnot-sivulla esitettävä sinileväkartta yhdistää samaan näkymään Järvi-meriwikiin ilmoitetut sinilevähavainnot, Helsingin kaupungin uimarantojen sinilevähavainnot ja Suomen ympäristökeskuksen satelliittitulkintoihin perustuvat sinilevähavainnot viimeisten kolmen päivän ajalta.

Lue lisää:

Valtakunnallinen leväkatsaus 18.6.2020: Juhannusviikolla sinileväesiintymät runsastuneet  (Suomen ympäristökeskuksen tiedote 18.6.2020, syke.fi)