Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Uusimaa-ohjelma ampaisi liikkeelle (Uudenmaan ELY-keskus)

Uudenmaan liiton ja Uudenmaan ELY-keskuksen yhteinen Uusimaa-ohjelma sai vauhdikkaan aloituksen hotelli Paasitornissa maanantaina 25.3. Ohjelman lanseeraustilaisuuteen oli saapunut yli 100 innokasta uusimaalaista vaikuttajaa kuuntelemaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Aamupäivän puheenvuorojen yhteenvedon voisi tiivistää kahteen sanaan: yhteistyö kannattaa!

Uusimaa-ohjelma on Uudenmaan yhteisen strategisen kehittämisen tahtotilan. Valmistelua tehdään keskeisten sidosryhmien kuten alueen kuntien, kehittämisyhtiöiden, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja yritysten kanssa. Tavoitteena on selkeyttää maakunnan suunnittelua ja sovittaa ensimmäistä kertaa samoihin kansiin maakuntasuunnitelma, maakuntaohjelma ja toteuttamissuunnitelma.  Ohjelmaa valmistellaan vuoden 2013 aikana kolmen teeman kautta:  kasvun mahdollisuudet, toimiva arki ja kestävä luonnontalous.

Kyseessä suuret rahat ja laajat tahot toimijoita

Kick-off -tilaisuuden avasi kansanedustaja Outi Mäkelä. Hän toivoi, että Uusimaa-ohjelma kokoaisi yhteen kaikki alueen kehittämissuunnitelmat: 
 - Kaikkihan me inhoamme turhaa työtä, toivottavasti uusi ohjelma vähentää sitä.

MDI:n (Management Design Intelligence) Janne Antikainen valotti edellisen ohjelmakauden antia. Hän ihmetteli heti alkuun miten maakunnallinen kehitystyö herättää niin vähän mielenkiintoa:

- On se kummallista, kuitenkin maakuntaohjelman kautta ohjautuu noin 1,5 miljardin investoinnit, luulisi kiinnostavan.

Vanha systeemi on koettu kuitenkin jäykäksi ja sen merkittävyys alueen kehittäjänä pieneksi. MDI:n tekemän kyselyn perusteella nousi ilmi kolme tärkeää kehittämisaluetta: enemmän osallistuvaa vuorovaikutusta, pois jäykästä systeemistä ja kaikkien osapuolten sitoutuminen tehtyihin valintoihin.

 
Uudenmaan ELY-keskuksen Rita Piirainen ja Uudenmaan liiton Ossi Savolainen keskustelivat Uusimaa-ohjelmasta aluekehittämisen välineenä.  Molempien puheessa painotettiin yhteistyön voimaa ja tyytyväisyyttä siitä, että yhteinen tahtotila löytyi Uusimaa-ohjelman luomiseen. Piirainen sanoi, että ELY tuntee alueen tekijät ja haluaa tuottaa heille lisäarvoa. Savolainen puolestaan muistutti, että Uusimaa-ohjelma uudistaa suunnittelujärjestelmää:
- Ei tehdä suunnittelua vain suunnittelun vuoksi.

Ohjelman haasteena erilaiset päämäärät 

- Uudenmaan kunnilla on yhteensä noin 1000 erilaista strategista näkökulmaa, Kertoi ohjelman haasteista suunnittelupäällikkö Olli-Pekka Hatanpää Uudenmaan liitosta.
- Mutta toisaalta monet kuntien strategiset päämäärät ovat kuitenkin samojen otsikoiden alle laitettavissa, hän jatkoi.

Näitä päämääriä ovat muun muassa toimivat kaupungit, saavutettavuus ja sujuvuus, urbaani luonnonläheisyys ja osallisuuden ja yhteisöllisyyden kehittäminen. Nämä tavoitteet on otettava mukaan Uusimaa-ohjelmaan, jotta se olisi aidosti koko aluetta koskettava.  

  
Uusimaa-ohjelmalla on tehty vuorovaikutteiset verkkosivut. Niiden kautta toivotaan kaikkien uusimaalaisten osallistuvan ohjelman tekoon.

 Ohjelman vuorovaikutteiset sivut:

http://uusimaaohjelma.uusimaa-areena.fi/

Uusimaa-ohjelma kokoaa tulevaisuuden suunnat

http://www.uudenmaanliitto.fi/suunnittelu_ja_rahoitus/uusimaa-ohjelma

 Rita Piirainen: Yhteistyön merkitys

http://uusimaaohjelma.uusimaa-areena.fi/2013/03/22/rita-piirainen-yhteistyon-merkitys/#more-143

25.3. tilaisuuden esitykset   (uudenmaanliitto.fi)

Teksti: Sari Laine
 

 


Alueellista tietoa