Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Uusi keliennustepalvelu parantaa liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Kuva: Ari Nakari

Keliennustepalvelu tuottaa lähtötietojen perusteella automaattisesti tietoa tiejaksojen nykyisestä ja ennustetusta kelistä koko Suomen päätieverkolle ja Kaakkois-Suomesta Pietariin johtaville teille. Tietojen avulla tienkäyttäjät saavat yhdessä tiesäätietojen,  kelikamerakuvien ja säätutkatietojen kanssa kokonaiskuvan kelistä. Autoilijat voivat ennakolta varautua mahdollisiin keliongelmiin matkansa aikana. Ammattikäyttäjät, tieliikennekeskukset ja kelikeskukset, hyötyvät myös palvelusta tiedottaessaan keleistä ja ohjatessaan talvikunnossapitotoimia, kuten aurausta ja liukkaudentorjuntaa. Tiejaksokohtaisten kelitietojen avulla parannetaan liikenteen turvallisuutta ja ennakoitavuutta. Palvelu on toiminnassa talvikuukausina, syyskuun puolivälistä toukokuun puoliväliin. Palvelu on kehitetty ja hankittu Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Liikenneviraston toimesta. Palvelun tuottaa Foreca Oy.

Keliennustepalvelu saa lähtötietona tiesääasema­tietoja, yleistä säätietoa, säätutkatietoa ja sääennustemallien tuottamia ennusteita. Lähtötietojen ja kelimallin avulla palvelu tuottaa automaattisesti tietoa tiejaksojen nykyisestä ja ennustetusta kelistä. Palvelun käyttöliittymässä tiejaksojen kelitiedot esitetään zoomattavalla karttapohjalla eri värein sekä kartan rinnalla olevana havainnollisena taulukkomuotoisena esityksenä. Palvelu tuotetaan internet käyttöliittymänä normaaliin pc-ympäristöön sekä sovellettuna tablet-tietokoneille ja älypuhelimille. Lisäksi palvelussa tuotettu tieto on saatavissa eri palvelutuottajien järjestelmiin ja sovelluksiin, kuten esimerkiksi TV:n sääennustepalveluihin.

 Keliennustepalvelun etusivulle pääsee Liikenneviraston tai ELY-keskuksen sivujen kautta tai suoraan oheisesta linkistä http://www2.liikennevirasto.fi/alk/keliennuste. Myös Google haku "Keliennuste" tuottaa nopeasti ja helposti pääsyn kyseiselle internet-sivustolle.

Keliennusteen etusivulla voi normaalin pc-liittymän lisäksi valita joko tabletti- tai mobiiliversion palvelusta. Pääteiden keliolot näkyvät karttapohjalla joko vihreällä, keltaisella tai punaisella värillä. Karttaa suurentamalla ja siirtämällä tulee lisää yksityiskohtia näkyviin. Kartalle voi myös valita näytettäväksi kelikamerakuvat ja säätutkan sadetiedon. Valitsemalla jonkin tiejakson klikkaamalla, tulee ruudun oikeaan reunaan kyseisen tiejakson vallitseva keli ja keliennuste tulevalle 12 tunnille tekstein, värein ja symbolein esitettynä. Kelikamerakuvat tulevat esiin kameraikoneita klikkaamalla ja kuvat suurenevat niitä uudestaan klikattaessa. Palvelu on toteutettu suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä versioina.

- Yrjö Pilli-Sihvola, suunnittelupäällikkö
  Kaakkois-Suomen ELY-keskus


Alueellista tietoa