Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Ulkomaankaupan päivä - mistä kauppaa pk-yrityksille? (Pirkanmaan ELY-keskus)

Ulkomaankaupan päivässä Tampereella 2.9. alivaltiosihteeri Matti Anttonen ulkoministeriöstä kehotti kuulijoita unohtamaan termin vientiteollisuus. "Suuryritykset ovat siirtyneet Suomesta lähemmäksi markkinoita ja toivo Suomen talouden noususta kohdistuu nyt pk-yrityksiin. Mikäli ne eivät kansainvälisty, niin uusia työpaikkoja ei synny, eikä talous kehity", summasi Matti Anttonen.

"Suomessa myynti on aliarvostettua työtä. Myyntimiehiä kannattaa kuunnella, sillä heillä on tietoa siitä, mitä asiakkaat haluavat. Myynti on myös suhdetoimintaa mitä suurimmassa määrin. Suomessa ei myöskään arvosteta ikääntyneitä osaajia, ja se ei ole menestyksen resepti. Paljon työtä tehneillä ja maailmaa nähneillä henkilöillä on jo olemassa hyvät kontaktit ja paljon tietoa. Näitä henkilöitä kannattaa hyödyntää aivan kuten USA:ssa tuloksekkaasti tehdään", totesi Anttonen.

Anttonen painotti, että Suomea ja Venäjää lukuun ottamatta taloudet muualla maailmassa kasvavat ja työllisyys on Suomea parempi. "USA:ssa pk-yritykset ovat tuoneet elinkeinoelämään aivan uutta dynamiikkaa. Meille suomalaisille Afrikka näyttäytyy ebolana ja Boko Haramina, vaikka afrikkalaisille itselleenkin ne ovat kaukaisia asioita. Afrikkaa kannattaa tarkastella pallokartan avulla, sillä vasta silloin ymmärtää, kuinka suuri se on. Oli mielenkiintoista olla mukana seuraamassa, kun suomalainen M-files esitteli, kuinka se pitää järjestyksessä Namibiassa väestön syntymä- ja kuolintodistukset. Venäjällä 30 vuotta toimineena voin sanoa, että Venäjä on itsensä näköinen. Se tulee olemaan pitkään haastava markkina", kuvasi Anttonen Afrikan maiden ja Venäjän markkinatilanteita.

Ulkomaankaupan päivässä jo kansainvälisillämarkkinoilla toimivien pk-yritysten edustajat kertoivat, miten vientimarkkinoille meno on onnistunut. Minkälaisia valintoja, ratkaisuja ja epäonnistumisiakin on matkan varrelle mahtunut. Kävi selväksi, että ei ole yhtä oikeasta tapaa toimia. Kaikki vakuuttivat, että hyvä laatu, luotettavasti toimivat koneet ja laitteet, sekä sujuvat toimitukset ovat menestyksen avaimia. Myöskään aivan tyhjätaskuna ei maailmalla pärjää. Yritysjohtajat valottivat myös vientitoimintansa rahoituskuvioita ja sitä, miten ovat hyödyntäneet julkisia yrityspalveluja. Moni totesikin, että asiantuntijoiden neuvot ovat olleet suoraa rahassa mitattavia. Niiden ansiosta on vältytty virheliikkeiltä ja sudenkuopilta. Afrikkaan ja kehittyviin maihin kohdistuvissa vientiponnisteluissa on erilaiset kuviot kuin Euroopassa, mutta vienti sinne vetää ja mukana kannattaa ehdottomasti olla.

 

Team Finland yhteyshenkilöt Pirkanmaalla:

Kansainvälistymisasiantuntija Jukka Kohonen ja palveluneuvoja Maija Aalto, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Team Finland puhelinpalvelu 0295 020 510 tai
jätä yhteydenottopyyntö sähköisellä lomakkeella:
https://www.tekes.fi/team-finland-yhteydenotto/


Alueellista tietoa