Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Työpajassa ihmeteltiin, innovoitiin ja sattumoitiin Etelä-Savon tulevaisuuden töitä (Etelä-Savon ELY-keskus)

Työelämän tulevaisuus oli tapetilla keskiviikkona 4.12.2013 Etelä-Savon ELY-keskuksen TENHO-hankkeen ennakointiosion ja Työelämä 2020 Etelä-Savon alueverkoston järjestämässä työpajassa. Länsi-Savon tiloissa järjestetyn tilaisuuden tarkoitus oli paitsi nostaa esiin keskeisiä, ehkä vähän yllättäviäkin, työelämän muutossuuntia ja herättää keskustelua ja ajatuksia siitä, miten trendit toteutuessaan vaikuttavat maakunnan kehitykseen ja tulevaisuuteen.

Tilaisuuden aloitussanat lausui Etelä-Savon ELY-keskuksen E-vastuualueen johtaja Juha Pulliainen. Päivän varsinainen ohjelma alkoi Työelämä 2020 hankkeen hankepäällikkö Margita Klementin (TEM) puheenvuorolla, jossa esiteltiin vuoden alusta käynnistyneen hankkeen tavoitteet, toiminnan kulmakivet ja keskeiset toimijat.  Hankkeen tavoitteena on kehittää Suomen työelämästä Euroopan paras vuoteen 2020 mennessä.

Työelämä murrosvaiheessa

Siitä, miltä työelämä tulevaisuudessa sitten näyttää, jatkoivat TENHO -hankkeen ennakointiasiantuntijat Anne Kokkonen ja Hanna Kautiainen. Esitykseen koottujen trendien ja muutossuuntien valossa työelämä on todellisessa murrosvaiheessa. Käsityksemme ns. normaalista työstä muuttuu, työurat pirstoutuvat ja osaamisvaatimukset menevät uusiksi. Ammatteja häviää, syntyy uusia töitä ja osa muuttaa muotoaan. Myös työntekijöiden odotukset työltä ovat muutoksessa. Maakunnan perinteiset toimialat näyttäisivät tulevaisuudessa säilyttävän jalansijansa, mutta kasvu perustuvan kokonaan uudenlaisiin tuotteisiin, palveluihin sekä niiden luovaan yhdistelyyn. Luova talous synnyttää kaikenaikaa myös aivan uutta, kaikkia toimialoja läpileikkaavaa, vanhojen toimialojen rajapinnoille syntyvää uudenlaista yrittäjyyttä.

Polkuja tulevaisuuteen rakennetaan rohkealla innovoinnilla

Päivän pääpuhuja, futuristi Elina Hiltunen, keskittyi esityksessään kolmeen tulevaisuuden avaimeen; ennakointiin, innovointiin ja kommunikointiin. Hiltusen mukaan tulevaisuuden ennustamien ei ole mahdollista, mutta sitäkin tärkeämpää olisi valmistautua erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Polkuja tulevaisuuteen voidaan rakentaa esim. skenaarioita työstämällä ja heikkoja signaaleja jäljittämällä. Rohkealla innovoinnilla ja erilaisten tulevaisuusvisioidemme kommunikoinnilla voimme lisäksi itse vaikuttaa tulevaisuuteen ja sen kulkusuuntiin.

Strategista sattumointia                                                                   

Iltapäivän huipennuksena työpajan osallistujat pääsivätkin käytännössä kokeilemaan tulevaisuuden ennakointia ja innovointia Hiltusen kehittämän strategisen sattumoinnin keinoin. Ryhmissä toteutetun harjoituksen tuloksena syntyi mahdollisia Etelä-Savon tulevaisuuden tuotteita ja palveluita.  Ryhmissä ideoitiin muun muassa itse mieleisekseen tuunattava Robottikoira Solli, uuden ajan varustehotelli sekä "Wellbeing booster"  –latautumispiste esimerkiksi työssään uupuneille.


Lisätietoja:

Ennakointiasiantuntija Anne Kokkonen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4040


Alueellista tietoa