Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Työnantajia autetaan saamaan työntekijöitä kotimaasta ulkomaalaisen kausityövoiman tilalle (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Koronaepidemia vaikuttaa vahvasti myös maatalouteen ja ruoantuotantoon. Alalla on viime vuosina käytetty runsaasti ulkomaalaista kausityövoimaa, joka ei rajojen ja lähetystöjen ollessa kiinni, saa todennäköisesti lupaa tulla maahan. Suomessa arvioidaan työvoiman tarpeeksi noin 15 000 ja esimerkiksi pelkästään Pohjanmaan tarpeen arvioidaan olevan noin 1500 ihmistä. Tämä tarve konkretisoituu erityisesti keväällä ja kesällä. Pohjanmaan ELY-keskus kokoaakin nyt toimijoita miettimään, miten asiassa voidaan yhdessä edetä toimialaa tukemaan.

Kehitysyhtiöt Dynamohouse, Concordia, Kristiinankaupungin elinkeinoyhtiö, VASEK, KOSEK JA KASE auttavat osaltaan ja tarjoavat myös Talent Scout -hankkeen yhteyshenkilöt apuun. Myös Pohjanmaan kauppakamari sekä yrittäjäjärjestöt ovat aktiivisesti mukana. Ensisijaisesti kausityöhön houkutellaan tilanteesta johtuen ilman kesätöitä jääneitä opiskelijoita ja kansainvälisiä opiskelijoita sekä koululaisia samoin kuin turvapaikanhakijoita ja lomautettuja.

Jotta avoimet kausityöpaikat ja kiinnostuneet työnhakijat voisivat kohdata toisensa, on tärkeää, että työnantajat ilmoittavat avoimet työpaikat te-palvelut.fi -verkkosivuille, Suomen suositummalle työpaikkasivustolle. Sieltä työpaikat siirtyvät automaattisesti myös Työmarkkinatorille, uudelle työn ja tekijöiden kohtaamispaikalle.

Pohjanmaan ELY-keskus ja TE-toimisto informoivat työnantajia eri rekrytointimahdollisuuksista suoraan sekä yhteistyökumppaneidensa kautta. Työnantajille järjestetään pääsiäisen jälkeen muun muassa verkossa toteutettava infotilaisuus asian tiimoilta. Nuoria ja muita kausityöstä mahdollisesti kiinnostuneita tullaan niin ikään informoimaan ja innostamaan kausitöihin erillisen kampanjan kautta.

Lisätietoja:

Francesca Cucinotta
Pohjanmaan ELY-keskus
francesca.cucinotta(at)ely-keskus.fi
Puh. 0295 028 646

Tomas Ede
Pohjanmaan TE-toimisto
tomas.ede(at)te-toimisto.fi
Puh. 0295 056 039

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)