Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tekesin rahoitus luo kasvua ja vientiä (Pohjanmaan ELY-keskus)   

Tekesin rahoitusta saaneet pk-yritykset kasvattivat liikevaihtoaan ja vientiään selvästi enemmän kuin pk-yritykset keskimäärin.

"Liikevaihto kasvoi Tekesin rahoittamissa pk-yrityksissä vuosittain 18 prosenttiyksikköä enemmän kuin pk-yrityksissä keskimäärin 2011–2014. Rahoittamiemme pk-yritysten vienti kasvoi kahdella miljardilla eurolla kolmessa vuodessa projektin päättymisestä. Luvut ovat merkittäviä ja kertovat siitä, että parhaat yritykset ovat valikoituneet rahoitettaviksi", Tekesin pääjohtaja Pekka Soini sanoo.

ETLAlta on juuri valmistunut selvitys työpaikkojen kehityksestä 2003–2005 Tekesin rahoitusta saaneissa startupeissa. Selvityksen mukaan Tekesin rahoittamiin startupeihin oli syntynyt 3 000 työpaikkaa vuoteen 2013 mennessä ja syntyy edelleen lisää, kun työpaikkojen määrä muissa startupeissa junnaa lähtötilanteessa.

"Kannattaa lisäksi muistaa, että Tekesin rahoituksella syntyneet työpaikat ovat korkeaa osaamista vaativia työpaikkoja", Pekka Soini sanoo. Hän kannustaa pohtimaan, mistä yritys voi saada kilpailuetua.

"Yritys voi saada selkeää lisäarvoa murtamalla digitaalisuuden avulla perinteisiä liiketoimintamalleja tai yhdistämällä muotoilua, tunnetta, toiminnallisuutta ja teknologiaa. Tekes voi olla mukana sparraamassa ja jakamassa riskiä", Soini lupaa.

Rahoitus painottui pk-yrityksiin ja startupeihin

Vuonna 2015 Tekes rahoitti 575 miljoonalla eurolla yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten projekteja. Yritysten projekteihin summasta kohdistui 366 miljoonaa euroa, josta 70 prosenttia pienille ja keskisuurille yrityksille. Pk-yritysten osuus myönnetystä rahoituksesta kasvoi selvästi.

Pk-yritykset odottavat vuonna 2015 käynnistyneistä projekteista 8 miljardin euron liikevaihtoa tavoitevuonna.

Myös startupien rahoitus kasvoi. Tekes rahoitti kaikkiaan 702 startupia yhteensä 140 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2015 päättyneissä projekteissa syntyi aiempaa enemmän välittömiä tuloksia. Projekteissa syntyi yhteensä 1 880 tuotetta, palvelua tai prosessia, 1 250 patenttia ja 1 320 opinnäytettä.

Pohjanmaalle ennätysmäärä tutkimusrahaa

Lisääntynyt tutkimusrahoitus nosti Pohjanmaan Tekes-rahoituksen ennätyslukemiin. 13:a tutkimushanketta rahoitettiin yhteensä 5,3 M€:lla. Julkisella tuella rahoitettujen tutkimusten ja kehitysalustojen tavoitteena on edesauttaa yritysten omien t&k-hankkeiden käynnistämistä, pilotointia ja kaupallistamista. Yritysrahoituksen osuus pysyi edellisvuosien tasolla: sekä Pohjanmaalla että Keski-Pohjanmaalla yhteensä 7,5 M€. Yritysrahoituksessa painopiste on ollut kasvun ja kansainvälistymisen kiihdyttämisessä Team Finland-rahoittajayhteistyönä. Rahoitusta on kohdennettu myös digitaalitekniikan ja teollisen internetin hyödyntämiseen kilpailuedun saamiseksi.

Lisätietoja:

  • Asiantuntija Vesa Kojola, puh 050 3128 580 (Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa, soitot välillä 11 – 15)
  • Viestintäjohtaja Anne Palkamo, puh. 050 5577710 (Valtakunnalliset asiat)

 

Tarkemmat tunnusluvut ja tiedot Tekesin rahoituksesta löytyvät sivulta

www.tekes.fi/tekes/tulokset-ja-vaikutukset

 

Yrityscase vuonna 2015

3D Studio Blomberg on vaasalainen digitalisaation ja visualisoinnin edelläkävijä.  Tyypillisiä sovelluksia ovat mittaukseen, kokoonpanoon, huoltoon, modulointiin, ohjeistukseen jne. liittyvät visuaaliset kuvan, videon ja tekstimuotoisten ns. teollisen internetin sovellukset. Asiakasyritykset hyödyntävät visuaalista tietoa myös markkinoinnissa ja myynnissä, huollossa sekä tuotekehityksessä. On myös mainittava, että visuaalinen kieli on helposti ymmärrettävissä eri puolilla maailmaa. Yritys on erittäin kasvuhaluinen. Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmista ja Tekesin osarahoittamasta projektista antaa toimitusjohtaja Pontus Blomberg, 044-3641 251, www.3dstudio.fi


Alueellista tietoa