Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Tammikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys on kasvussa, ja samaan aikaan yrityksillä on pulaa osaavasta työvoimasta (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Työttömyys toiminta-alueellamme (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) kääntyi kasvuun joulukuussa ja kasvu jatkui hienoisesti tammikuussa. Tammikuun lopussa Pohjanmaan TE-toimistossa oli yhteensä 7716 työtöntä työnhakijaa, mikä on 203 (+2,7 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyys lisääntyi keskimäärin 0,1 %.

Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli edelleen manner-Suomen alhaisin eli 6,7 %. Koko maassa vastaava osuus on 9,6 %. Joulukuuhun verrattuna työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta laski 0,1 prosenttiyksikköä (koko maassa 0,2 prosenttiyksikköä).

Pitkäaikaistyöttömien määrä toiminta-alueellamme kasvoi (+ 105 henkilöä, +6,6 %). Nuorimpien eli alle 25-vuotiaiden työttömyys vähentyi edelleen hieman (-23 henkilöä, -2,1 %), mutta 25-30 vuotiaiden ikäryhmässä työttömyys kasvoi hieman (+53) vuoden takaisesta.

Työttömien määrä kasvoi aiempaa useammassa ammattiryhmässä. Työttömien määrä nousi vuotta aikaisempaan nähden eniten ammatteihin luokittelemattomissa ryhmissä (+159) sekä rakennus, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmissä (+102).

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Pohjanmaan TE-toimistoon tammikuun aikana 5 141, mikä on 579 enemmän (+12,7 %) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Tammikuun aikana avoinna oli yhteensä 7 021 työpaikkaa, mikä oli 853 paikkaa (+13,8 %) enemmän kuin vuosi sitten.

Tilanteesta, jossa on työttömyyttä samaan aikaan kuin yritykset kärsivät työvoimapulasta, näyttää tulleen pysyvä olotila niin meidän toiminta-alueellamme kuin muuallakin Suomessa. Pari viikkoa sitten julkaistun Pk-yritysbarometrin mukaan 53 % alueemme vastaajayrityksistä on sitä mieltä, että työvoiman saatavuus rajoittaa yrityksen kasvua jossain määrin, ja 16 % katsoo, että työvoiman saatavuus on merkittävä kasvun este.

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan ja sitä edistetään yhteistyössä eri toimijoiden kesken

Arvioidaan, että Suomi tarvitsisi noin 35 000 ulkomaalaistaustaista osaajaa vuosittain. Työperäinen maahanmuutto siirtyi vuoden alusta sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. Tarkoituksena on lisätä työperäistä maahanmuuttoa ja parantaa maassa jo olevien maahanmuuttajien työmarkkinavalmiuksia. Työvoiman maahanmuuton kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta ja vahvaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken.

Uusi englanninkielinen Jobs in Finland -työpaikkasivusto tukee ulkomaalaistaustaisten osaajien houkuttelua Suomeen
 

Ulkomaalaisille osaajille suunnatut avoimet työpaikat löytyvät nyt Jobs in Finland -sivustolta https://jobs.workinfinland.fi. Kyseessä on ensimmäinen sivusto, jolla esitellään kootusti Suomessa avoimena olevia työpaikkoja, joihin ei tarvita suomen kieltä. Sivusto tukee suomalaisia yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa. Se palvelee myös Suomessa olevia ulkomaalaisia työnhakijoita, esimerkiksi täällä korkeakouluista valmistuvia ulkomaalaisia opiskelijoita. Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa näkyvät sivustolla Talent Coastline -nimen alla. Jobs in Finland -sivuston sisältö tulee myöhemmin osaksi kansallista työn ja tekijöiden kohtauspaikkaa Työmarkkinatoria, joka on nyt kokeiluvaiheessa. Sivuston takana on Business Finland yhdessä kaupunkien yrityspalveluorganisaatioiden, TE-toimistojen ja EURES (European Employment Services) -palveluiden kanssa.
- Tiedotamme uudesta Jobs in Finland -sivustosta laajasti yrityksille ja kansainvälisille osaajille sekä suoraan että yhteistyökumppaniemme kautta, jotta saamme rekrytoinnin toimimaan ja osaajat kohtaamaan alueemme yritysten tarpeet, sanoo Pohjanmaan ELY-keskuksen osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta.

Finland - Norway - Sweden Day -virtuaalisilla rekrytointimessuilla 11.3. suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset työnantajat kohtaavat verkossa työnhakijoita kaikkialta Euroopasta


EURES-palvelut järjestävät vuosittain useita virtuaalisia rekrytointimessuja. 11.3.2020 järjestetään virtuaaliset rekrytointimessut yhteistyössä Ruotsin ja Norjan kanssa. Finland - Norway - Sweden Day -tapahtuman aikana eri alojen suomalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset työnantajat sekä työnhakijat eri EU-/ETA-maista kohtaavat verkossa. Messut ovat avoinna kaikkien alojen rekrytointeihin ja myös kesätyörekrytointiin. Viime syksyn messuilla, jotka Suomi järjesti yksinään, oli mukana yli 2000 työnhakijaa, ja näille yhteisille messuille odotamme huomattavasti enemmänkin osallistujia.

Lue koko katsaus täältä

Briefly in English

 

Lisätiedot:
ylijohtaja Timo Saari, 0295 028 501, timo.saari@ely-keskus.fi
johtaja Mika Palosaari, 0295 056 150, mika.palosaari@te-toimisto.fi
osaamis- ja kansainvälistymispäällikkö Francesca Cucinotta, 0295 028 646,
francesca.cucinotta@ely-keskus.fi

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)