Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Sinileviä edelleen runsaasti (Pirkanmaa)

Viikolla 28 havaittiin sinilevää 14 valtakunnallisella levähavaintopaikalla Pirkanmaalla. Alkuviikolla todetun tilanteen mukaan sinileviä oli runsaasti Pyhäjärven Lehtiniemessä (Nokia), Kangasalan Kirkkojärvessä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä viidellä havaintopaikalla, Nokialla Halkoniemen uimarannassa ja Maatialanlahdessa, Vesilahden kirkonkylän rannassa sekä Tampereella Rantaperkiön ja Pyynikin uimarannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin myös Pälkäneen Mallasveden Pakanrannassa, Tampereella Näsijärvessä Rauhaniemen uimarannassa ja Kaukajärvessä, Nokian Vihnusjärvessä, Kyrösjärven Toivolansaaren uimarannassa (Ikaalinen) ja Kangasalla Roineessa. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia enemmän.

Viikon sisällä on yleisöhavaintoja levistä tullut mm. Palovesi-Jäminginselän alueelta (Ruovesi), Ylimmäisestä Savijärvestä (Juupajoki), Mäyhäjärvestä (Lempäälä), Näsijärven Hangaslahdelta (Tampere), Jokinenjärvestä (Nokia) ja Suonojärvestä (Vesilahti).

Ajantasaista tietoa Tampereen uimavesistä

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Lämmin ja tyyni sää mahdollistaa laajojen sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle. Tuulen mukana lautat kulkeutuvat rannoille. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Tampereen uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Uimarannoilla käydään tarkistamassa tilanne kerran viikossa ja uimapaikoilla kerran kahdessa viikossa, yleensä maanantaisin. Lisäksi uimarantojen ja uimapaikkojen rantasiistijät sekä Pyynikin uimarannan hengenpelastajat päivittävät leväpalvelua. Havaintoja tulee myös yksityisiltä henkilöiltä.

Jos rannalla havaitaan sinilevää, rannan sijaintipallukka kartalla on keltainen (vähän levää) tai punainen (paljon levää). Jos levää ei havaittu, pallukan väri on vihreä. Myös rannalle laitetaan aina varoituskyltti, jos levää on havaittu.

 

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:


Alueellista tietoa