Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Sinileväkukinnot vähäisiä Pohjalaismaakunnissa (Pohjalaismaakunnat)

Sinileväkukintoja ei ole havaittu juhannusviikolla Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisilla levähavainnointipisteillä. Kaskisten edustan virallisella levähavainnointipisteellä havaittiin siitepölyä ja pintalevää, mutta ei sinilevää. Kansalaisten havaintoja päivitettiin Luodonjärven ja Lappajärven Sahin uimarannan havainnointipisteillä. Luodonjärven kansalaishavainnon mukaan sinilevää esiintyi hieman sunnuntaina 14.6.2020.

Kesäkuun lämpimät säät mahdollistavat sinilevälauttojen syntymisen veden pinnalle, mutta vähäsateisen alkukesän myötä ravinteita ei ole päässyt huutoutumaan veteen, mikä osaltaan hillitsee sinileväesiintymien syntyä. Sinilevien massaesiintymät ovat usein paikallisia. Leväseurannan havainnot kertovat sinilevätilanteen kyseisenä ajankohtana vain havainnointipisteellä, jolloin levätilanne eri puolilla järveä saattaa vaihdella.

Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Lisäksi sinilevähavainnoista voi ilmoittaa leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990, www.jarviwiki.fi

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)