Navigointivalikko
Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Tiedotteet 2014

Sinileväkukinnat ovat lisääntyneet Keski-Suomen alueella (Keski-Suomen ELY-keskus)

Viime päivien lämpimät ja tuulettomat säät ovat saaneet sinilevät kukkimaan Keski-Suomen alueella paikoitellen runsainakin. Useilta valtakunnallisessa leväseurannassa mukana olevilta viikoittain havainnoitavilta pisteiltä on havaittu hieman levää, ja kansalaisilta on tullut useita sinilevähavaintoja, joista osa on koskenut runsasta havaintoa. Levää on havaittu runsaana muun muassa Keiteleellä, Päijänteen Tiirinselällä sekä Konnevedellä.

Sinilevämäärät ovat nyt Keski-Suomessa ajankohtaan nähden yli pitkäaikaisen keskiarvon. Myös koko Suomen sinilevämäärät ovat kohonneet pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolelle, vaikka alkukesällä levämäärät ovat olleet alhaisemmat kuin aikaisempina vuosina samaan ajankohtaan. Syynä tähän voi olla se, että alkukesän sateet ovat huuhtoneet ylimäärän ravinteita vesistöihin ja runsastuneet ravinnemäärät sekä lämmennyt pintavesi luovat nyt otolliset olot sinilevien kasvulle.

Ennusteen mukaan Keski-Suomen alueella lähipäivien säät pysyvät yhä lämpiminä, joten riski sinileväkukintojen esiintymiseen säilyy. Kansalaiset voivat ilmoittaa runsaista sinileväesiintymisistä ELY-keskukselle tai tallentaa havaintonsa verkossa Järviwiki‑palveluun.

Osa sinileväesiintymistä on todettu myrkyllisiksi

Noin puolet sinilevien massaesiintymistä on myrkyllisiä. Tämän vuoksi jokaisen runsaan sinileväesiintymän kohdalla kehotetaan noudattamaan varovaisuusperiaatetta. Vettä ei tule käyttää sauna-, tiski- tai pesuvetenä eikä siinä tulisi uida. Lemmikkieläimet ja lapset on myös hyvä pitää kaukana leväpitoisesta vedestä.

Altistuminen myrkyllisille sinileville voi aiheuttaa allergisia oireita kuten kutinaa ja nuhaa, ja suun kautta nautittuna sinilevää sisältävä vesi voi aiheuttaa vatsavaivoja tai jopa myrkytyksen. Epäillessäsi sinilevämyrkytystä, on hyvä ottaa yhteyttä myrkytystietokeskukseen puh. 09 471 977 (24 h/vrk).

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Toni Roiha, p. 0295 02 4946, toni.roiha(at)ely-keskus.fi
Harjoittelija Essi Lakso, p. 0295 02 4944, essi.lakso(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa