Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Sinilevähavainnot vähissä Etelä-Savon puhtaissa järvissä (Etelä-Savo)

Kuluneella elokuun toisella viikolla ei ole ilmaantunut uusia sinilevien pieniä tai suurempiakaan esiintymiä ELY-keskuksen tietoon. Säätyyppi on muuttunut koleammaksi ja tuuliseksi. Pintavedet ovat viilenneet nopeasti elokuun alkuviikkojen keskiarvon tuntumaan, ja paikoin jo alapuolellekin ollen järvialueella yleisesti 18-19 asteen tuntumassa.

Etelä-Savon 13:lta viikoittain seurattavalta levähavainnoinnin kohteelta vain Heiniön järvessä Pieksämäellä jatkuu jo toissa viikolla ilmaantunut lievä levähaitta. Muut havaintojärvet Pieksämäen alueella kuten muuallakin maakunnassa ovat havaintopaikkojensa osalta sinilevättömiä. Myös kuusen suopursuruostesienen itiöesiintymät ovat hellittäneet.

Leväkukinnat voivat aiheuttaa oireita

Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti pinnalla kelluvaa levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei etenkään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa muun muassa allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä.

Havaintolähetin avulla tallennat levähavainnot

Havaintolähetti on älypuhelimille suunniteltu verkkosivu, jolla kuka tahansa voi ilman rekisteröitymistä tallentaa havaintoja Järviwikiin. Havaintolähetissä havainnot voi liittää Järviwikissä valmiina olevaan havaintopaikkaan tai tallentaa ilman havaintopaikkaa. Havaintolähetissä on toistaiseksi vain osa Järviwikin havaintotyypeistä.

Linkit

Lisätietoja:

Vesistöasiantuntija Antti Haapala, Etelä-Savon ELY-keskus, puh. 0295 024173


Alueellista tietoa