Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Sinilevää vain vähäisiä määriä Kaakkois-Suomen vesillä (Kaakkois-Suomi)

Juhannusviikolla Kaakkois-Suomen vesialueilla ei ole todettu tavanomaisesta poikkeavia levähavaintoja. Saimaalla ja merialueilla on hiukan levää, mutta ei onneksi runsaampia esiintymiä. Siitepölyä on vesien pinnalla runsaasti ja se voi hieman muistuttaa sinileväesiintymiä. Pintaveden lämpötilat vaihtelevat Kaakkois-Suomen järvillä yleisesti 18 ja 27 asteen välillä. Korkeita lämpötiloja on havaittu lähinnä pienten järvien rannoilta.

Itäisen Suomenlahden rannikolla levätilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen. Havaitut pintaveden samentumat ovat todennäköisesti pääosin siitepölyä.  Hieman sinilevää on havaittu sekä Haapasaaren että Hurpun vesialueilla. Suomenlahden vesi on edelleen viileää, eikä pintaveden lämpötila ole noussut yli 15 asteen lukuunottamattaa suojaisia lahtia.

Vesitilanne

Etelä-Suomen jokien virtaamat ovat pienentyneet hieman viime päivien vähäsateisen jakson vuoksi. Maaperä alkaa olla melko kuiva ja se pystyy varastoimaan pienemmät sateet tässä vaiheessa kesää. Seuraavien päivien ennustetut sademäärät ovat edelleen pieniä, joten virtaamat eivät juuri muutu nykyisestä.

Kymijoen vesistöalueella kevät ja alkukesä ovat olleet melko vähäsateisia ja kun lisäksi kevään tulovirtaamat jäivät pieniksi, ovat monien järvien pinnat pudonneet ajankohdan keskimääräisen tason alapuolelle. Vielä kevättalvella järvien pinnat olivat vuodenaikaan nähden monin paikoin erittäin korkealla.

Päijänteen pinta on vielä toistaiseksi noin 5 cm ajankohdan mediaanitasoa ylempänä, mutta sen ennustetaan laskevan lähiviikkoina melko nopeasti. Ellei kesä ole runsassateinen, on Päijänne heinäkuun lopulla selvästi keskimääräistä alempana. Kalkkisen juoksutusta on huhtikuusta alkaen vähitellen pienennetty ja se on nyt ajankohtaan nähden keskimääräinen. Kymijoen virtaama on hieman keskimääräistä pienempi, lähiviikkoina todennäköisesti edelleen pienentyen.

Vuohijärven pinta on ajankohdan keskitasoa hiukan alempana.

Lähetä omat levähavaintosi Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös omia yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin suoraan havaintopaikalta puhelimen avulla. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Kaakkois-Suomen viranomaiset ja koulutetut vapaaehtoiset seuraavat levätilannetta viikoittain noin 19 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa levätilanteesta säännöllisesti.

Kaakkois-Suomen alueelta tehdyt levähavainnot voi ilmoittaa Kaakkois-Suomen levälinjalle, puh. 040 767 5388 tai sähköpostitse osoitteeseen: levaseuranta.kaakkois-suomi(at)ely-keskus.fi.

Verkossa

Järviwiki:

www.syke.fi:

www.ely-keskus.fi

 

Lisätietoja


Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287

 

Hydrobiologi Jouni Törrönen 
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi  
puh. 0295 029 296

 

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)