Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Sinilevää havaittu vain vähän Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)

Viikolla 26 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista ELY-keskuksen virallisista levähavaintopaikoista hieman sinilevää on havaittu Luodon Luodonjärvellä ja Alavuden Seinäjärvellä. Levähavainnot ovat vähentyneet sitä mukaa kuin sää on viikon aikana muuttunut epävakaisemmaksi.

Sääolosuhteet saattavat muuttaa levätilannetta nopeastikin. Sinilevä viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa ja tyynessä säässä, jolloin levä saattaa muodostaa massaesiintymiä veden pinnalle. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippuina. Rantaan ajautunut sinilevämassa on usein maalimaista, ja sitä kosketettaessa hajoaa eikä jää esimerkiksi tikkuun roikkumaan. Jos vesilasiin otetun näyteveden antaa seistä hetken ja levä nousee veden pinnalle, on kyseessä todennäköisesti sinilevä.

Sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990. Ajankohtaiset tiedot levätilanteesta löytyvät Järvi-meriwikistä (www.jarviwiki.fi), jonne myös kansalaiset voivat tallentaa omia havaintojaan. Lisäksi Järvi-meriwikiin tallennetaan tietoja pintaveden lämpötiloista.

Pohjalaismaakunnissa järvien pintavesien lämpötilat ovat lähellä ajankohdalle tyypillisiä lukemia. Närpiön Hinjärven ja Lappajärven Halkosaaren mittauspisteillä pintavesi on noin 17-asteista.

Lisätietoja:

  • Leväseurantapuhelin 0295 027 990
  • Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi

Alueellista tietoa