Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Sinilevätilanne rauhallinen järvillä ja merialueilla

Järvillä ja rannikkoalueilla on edelleen keskimääräistä vähemmän sinilevää. Rannikkoalueista vain Saaristomerellä on paikoin havaittu runsaasti sinilevää. Loppukesälle tyypillisesti sinilevän määrä on jatkanut vähentymistään avomerialueilla.

Järvillä havaittu keskimääräistä vähemmän sinilevää

Järvien sinilevätilanne on rauhallinen. Hieman sinilevää havaittiin 32:lla ja runsaasti sinilevää havaittiin 9:llä valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikalla. Erittäin runsaita kukintoja ei havaittu lainkaan.

Viimeisen viiden päivän aikana virallisen seurannan ulkopuolisia havaintoja on tähän mennessä tehty noin 40, joista 15:ssä oli havaittu sinilevää.

Järvien pintalämpötilat ovat pitkänajan keskiarvon tuntumassa. Pintavesien lämpötila on maan etelä- ja keskiosissa 17–19 asteen välillä, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla 16–18 asteen välillä sekä Lapin alueella 12–16 asteen välillä.

Rannikko- ja avomerialueilla rauhallinen sinilevätilanne

Rannikkoalueilla on tehty ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa vähemmän sinilevähavaintoja. Runsaasti sinilevää on havaittu kahdella havaintopaikalla Saaristomeren rannikolla sekä hieman sinilevää yhdellätoista Suomenlahden ja Saaristomeren havaintopaikalla, mm. Helsingin, Kirkkonummen ja Turun rannikkoalueilla, Selkämerellä Eurajoella sekä Perämerellä Raahen edustalla.

Meriveden pintalämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan Perämerellä n. 15–17 astetta, Selkämerellä 16–18 astetta, Saaristomerellä 17–19 astetta ja Suomenlahdella 13–17 astetta. Matalapaineinen sää jatkuu viikonlopun yli ja tuuli on merellä navakkaa, paikoin kovaa. Viileä ja sateinen säätyyppi jatkunee ensi viikolla.

Avomerialueilla sinilevän määrä on vähentynyt edeltäviin viikkoihin verrattuna, mikä on ajankohtaan nähden tyypillistä. Länsirannikolla sinilevää on havaittu maanantaina Vaasan eteläpuolella ja Närpiön edustalla. Suomenlahdella on havaittu paikoitellen vähäisiä määriä veteen sekoittunutta sinilevää satelliitti- ja kauppalaivahavainnoista. Viikko on ollut hyvin pilvinen, joten satelliittihavaintoja ei ole juuri saatu. Rajavartioston lennoilla ei ole havaittu merialueilla sinilevää viikon aikana.

Lue lisää

Sinilevätilanne rauhallinen järvillä ja merialueilla (syke.fi)