Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Seuraa sinilevätilannetta - leväseuranta jatkuu koko kesän Pirkanmaalla (Pirkanmaa)

Valtakunnallinen sinileväseuranta on alkanut. Pirkanmaalla havaintoja tehdään viikoittain 41 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan ELY-keskus tiedottaa maakunnan levätilanteesta aina torstaisin.


Kuva Jussi Iso-Tuisku.

Tänä kesänä Pirkanmaan leväseurantapaikoissa on mukana yksi uusi paikka, Kihniön Sulkuejärven OP-perhepuisto. Virtain Vähä Valkeajärven leväseurantapaikka ei ole enää mukana seurannassa tänä vuonna. Viikoittaiset levätiedotteet löytyvät Pirkanmaan ELY-keskuksen etusivulta (Tiedotteet).

Kuntien viranomaisten lisäksi tänä kesänä Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä noin sadalla havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on neljä, Mänttä-Vilppulassa Keurusselän Iso-Riihisaari, Näsijärven Käälahti Tampereella, Virtain Toisveden Masilahti ja Valkeakosken Painonjärven Suvanto.

Tampereella uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Mitä tehdä, jos levää on?

Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Jos veden seassa näkyy vain pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida.

  • Älä päästä rantaan pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä, jos vedessä näkyy sinilevää. Leväpitoista vettä ei tule niellä.
     
  • Älä käytä sinilevää sisältävää vettä löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan.
     
  • Älä juo tai käytä sinileväpitoista vettä ruuanlaitossa. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä.
     
  • Älä ui selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.