Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrättäminen entistä helpompaa (Pirkanmaan ELY-keskus)

Uuden jätelain tuottajavastuuta koskevien säännösten voimaantulo 1.5.2013 alkaen parantaa kuluttajien mahdollisuuksia palauttaa käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaiteita kierrätykseen, sillä kaupoilla on aiempaa suurempi velvollisuus ottaa niitä vastaan.

Kaupan vastaanotossa sähkö- ja elektroniikkalaitteet jaetaan koon mukaan kahteen ryhmään:

Laitteet, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm:

Kuluttaja saa palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm, ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta seuraavan tyyppisiin myymälöihin:

  • Vähintään 1000 m2 kokoiseen sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvään päivittäistavarakauppaan
  • Vähintään 200 m2 kokoiseen sähkö- ja elektroniikkalaitteita myyvään erikoiskauppaan (esim. kodintekniikkaliikkeet, huonekaluliikkeet, rautakaupat)

Laitteet, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 cm:

  • Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista jokin ylittää 25 cm, kuluttaja saa palauttaa mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen.

Pirkanmaan ELY-keskus valvoo, ohjaa ja tilastoi maahantuojien ja valmistajien eli tuottajien vastuulla olevaa jätehuoltoa Suomessa, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tuottajavastuu koskee mm. sähkö- ja elektroniikkalaitteita, paristoja, henkilöautoja ja paperia.

Lisätietoja tuottajavastuusta:www.ymparisto.fi/tuottajavastuu


Alueellista tietoa