- Ympäristö
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Muut ympäristönsuojelulain mukaiset päätökset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Luonnonsuojelu
- Alueiden käyttö ja rakentaminen
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Levätilanne
ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta on käynnissä vuosittain kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.
Valtakunnallisen leväseurannan havainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.
Valtakunnalliset leväkatsaukset 2022
Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.
Alueellista tietoa
Levätilanne - Pohjois-Pohjanmaa
Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Pohjois-Pohjanmaalla leväseurannassa on 22 havaintopaikkaa eri puolilla maakuntaa. Merialueella on kuusi havaintopaikka. Kuusamo–Taivalkoski–Pudasjärvi alueella seurantaa on kahdeksassa järvessä, Oulun seudulla yhdessä ja eteläosalla kuudessa järvessä. Osa seurattavista havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta vuodesta 1998 lähtien.
Seuranta toteutetaan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) , ELY-keskusten, kuntien ympäristöviranomaisten sekä aktiivisten ranta-asukkaiden kanssa. Pohjois-Pohjanmaalla kansalaishavainnoinnin rooli leväseurannassa on merkittävä, sillä puolet havainnoitsijoista on vapaaehtoisia ranta-asukkaita.
Havainnoitsijat arvioivat silmämääräisesti havaintopaikan sinilevän määrän karkealla asteikolla kerran viikossa tiistain–keskiviikon aikana. Havainnot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen Järvi&Meriwiki -palveluun suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla tai netissä. Jos levää on runsaasti tai erittäin runsaasti, havainnoitsijat ottavat näytteen lajinmääritystä varten.
Seurannan tulokset päivitetään viikoittain Järvi&Meriwiki-verkkopalveluun sekä Suomen ympäristökeskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen www-sivuille. Sinileväseuranta kertoo havaintopaikan sinilevätilanteen havaintohetkellä, ei koko järven tai rannikkoalueen levätilannetta.
Oulun Pyykös- ja Kuivasjärvi sekä Niiles- ja Valkiaisjärvi ovat olleet mukana SYKE:n satelliittihavaintojen testikäytössä ja niistä tulkintoja saadaan jatkossakin SYKE:n TARKKA-palvelusta. Galleria-osion kautta voi seurata pilvettömiä satelliittihavaintoja aikasarjana.
Valtakunnallinen leväseuranta tuottaa yleiskuvan sinilevätilanteesta koko maassa. Seurantaan kuuluu yli 400 havaintopaikkaa sisävesillä ja merialueilla. Avomerellä sinilevätilannetta seurataan yhdistämällä tutkimusalus Arandan, matkustaja- ja kauppalaivoilla olevien jatkuvatoimisten mittalaitteiden, satelliittikuvien ja Rajavartiolaitoksen havaintoja. Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnallisesta sinilevätilanteesta torstaisin kesä–elokuun ajan.
Vesillä liikkujat voivat lisätä Järvi&Meriwikiin omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havainnot voi tallentaa Järvi&Meriwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimella Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.
- Pohjois-Pohjanmaan sinileväseurannan havaintopaikat 2022
- SYKE TARKKA-palvelu (ymparisto.fi)
Lisätietoja:
Biologi Mirja Heikkinen, 0295 038 315, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
- Muokkauspäivä
- 27.5.2022
Ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900
ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm) - sähköposti ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi
- Huom.! 20.6.-12.8. klo 9-15