Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Poikkeuksellisen runsaat lumisateet vaikeuttavat lähipäivien tieliikennettä (Lapin ELY-keskus)

Ennusteiden mukaan Etelä- ja Keski-Lapin alueella sataa keskiviikkoaamusta perjantaiaamuun (28. - 30.1.) ulottuvalla jaksolla 20 - 30 cm lunta. Lauantain ja sunnuntain aikana maan pohjoisosan yli liikkuu mahdollisesti vielä kaksi merkittävää lumisadealuetta. Yhteensä seuraavan viiden vuorokauden sademäärä voi kasvaa alueella jopa 40 - 60 mm, mikä tarkoittaisi n. 50 cm uutta lunta.

Ennusteen mukaan pahin lumisade saattaa olla hyvinkin paikallista eli lumisateen määrä voi vaihdella varsin pienellä alueella. Tämä lisää lumisateen vaikutusta tieliikenteeseen eli tielläliikkujien toivotaan varautuvan nopeisiinkin liikennöitävyyden muutoksiin.

Sakea lumisade tulee vaikuttamaan tieliikenteeseen ja tiestön hoitoon merkittävästi. Hoidon alueurakoitsijat joutuvat nostamaan valmiutta mm. ottamalla käyttöön lisäkalustoa.  Jos sääennuste toteutuu, on mahdollista, että kalusto- ja henkilöstökapasiteetti ei tule riittämään normaaliajan tiestön hoidon laatuvaatimuksen tasolle. Tiestön liikennöitävyys ja välttämättömät liikennöintitarpeet pyritään kuitenkin viimeiseen saakka turvaamaan erityisesti päätieverkolla. Lapin ELY-keskuksen aluevastaavat urakoiden valvojina ja valvontakonsultti seuraavat pistokokein toimenpiteiden onnistumista.

Lapin ELY-keskus pyytää tienkäyttäjiä varautumaan lumisateen tuomiin haittoihin tieliikenteessä. Haastavissa sääolosuhteissa turvallinen tiellä liikkuminen edellyttää aikaa ja malttia ajonopeuksiin. Lumisateen loputtua voi kestää jonkin aikaa ennen kuin tiestölle saadaan palautettua normaalit talvisen liikenteen olosuhteet. Tienkäyttäjät voivat soittaa ongelmatilanteissa tienkäyttäjän linjalle 0200 2100.


Alueellista tietoa