Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Pohjalaismaakunnissa runsaasti peruskuivatushankkeita (Pohjalaismaakunnat)

Peruskuivatushankkeiden toteutukseen on Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla myönnetty 1,91 milj. €. Avustus jaetaan Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskusten kautta ja se vastaa noin 75 % valtakunnallisesta potista, jonka valtio myöntää maatilatalouden kehittämisrahastosta peruskuivatushankkeiden avustamiseen vuosittain (vuonna 2018 valtakunnallinen kokonaissumma oli 2,5 milj. €).

Pohjalaismaakunnissa avustuksen saajia olivat mm. Myllymäenluoman, Kruunun- ja Rantaojan ja Naarasluoman ojitusyhteisöt Kauhavalla, Sotaojan ja Kaaronojan ojitusyhteisöt Ilmajoella, Lehmäjoen yläosan - Untamalanluoman ojitusyhteisö Seinäjoella ja Isossakyrössä, Kainastonluoman yläosan ojitusyhteisö Seinäjoella sekä Lapualla ja Kauhavalla sijaitseva Nokuanluoman ojitusyhteisö, Jörala-Andialan ojitusyhteisö Vöyrillä ja Kauhavalla, Lötisbäcken (Karvsorbäcken) ojitusyhteisö Vöyrillä sekä useita valtaojien putkitushankkeita. Kaikki nämä hankkeet ovat parhaillaan toteutuksessa tai toteutusta valmistellaan.

Peruskuivatushankkeiden avustamisen tavoitteena on parantaa maatilatalouden toimintaedellytyksiä ja alentaa tuotantokustannuksia. Tavoitteena on myös vähentää ympäristölle, erityisesti vesistölle ja kalastolle, mahdollisesti aiheutuvia haittoja sekä parantaa alueen ympäristö- ja maisema-arvoja. Avustamisen osuus saattaa vaihdella, mutta on yleensä noin 40 %.

Peruskuivatushankkeen avustusta haetaan yleensä ojitustoimituksessa vahvistetun suunnitelman ja kustannusosittelun perusteella. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa on tällä hetkellä menossa useita vesilain mukaisia ojitustoimituksia. Suurin osa näistä hankkeista tulee hakemaan peruskuivatushankkeiden avustusta.  Suurimmat ojitustoimituksessa olevat hankkeet ovat Naarajoenpuron ja Tervajoen alaosa Isossakyrössä, Haapojanluoman yläosa Kauhavalla, Järvi- ja Kirvesnevanoja Seinäjoella, Ribäcken Maalahdessa sekä Vähäjoen alueen hanke Vaasassa, Laihialla ja Mustasaaressa. Ilmajoella sijaitsevan Tuomiluoman yläosan ojitustoimituksen päätös on lainvoimainen ja hanke odottaa toteutusta.  

ELY-keskukset pyrkivät auttamaan ojitusyhteisöjä neuvonnalla, tekemällä oppaita ja osallistumalla ojaisännöitsijöiden kouluttamiseen. Lisäksi ELY-keskukset vastaavat ojitustoimituksista ja avustusten myöntämisestä. Vastuu uomien kunnossapito- ja peruskorjaushankkeiden läpiviennistä on ojitusyhteisöillä.

Lisätietoja ymparisto.fi-verkkopalvelussa:

Maankuivatus ja ojitus

Peruskuivatus

Peruskuivatustuki

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:                

• Ryhmäpäällikkö Sari Yli-Mannila, puh. 0295 027 962 

• Vesitaloussuunnittelija Juha Kärkkäinen, puh. 0295 027 851

 

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi 


Alueellista tietoa