Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Peltotukien valvonnat aloitetaan Pohjois-Savossa juhannuksen jälkeen (Pohjois-Savo) 

Pohjois-Savossa aloitetaan maatiloilla tehtävät peltotukien valvonnat juhannuksen jälkeen, kun päätukihaku on päättynyt 15.6.2020. Tukea hakee Pohjois-Savossa yli 3100 tilaa ja perusvalvonta tehdään noin 130 tilalle.   

-Käytännössä eläin- ja peltovalvontaa pääsemme tekemään tiloilla juhannuksen jälkeen ja valvonnat pystytään hoitamaan normaaliajassa, kertoo Pohjois-Savon ELY-keskuksen valvontapäällikkö Pauli Lehtonen

Pohjois-Savossa maataloustukea maksetaan vuonna 2020 noin 130 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 maksettiin perus- ja viherryttämistukena 24,6 miljoonaa euroa, sekä maidolle ja lihan tuotannolle 48,2 miljoonaa euroa. Pohjoisista olosuhteista johtuvaa luonnonhaittakorvausta maksettiin 38,6 miljoonaa euroa ja luonnonmukaisen tuotannon tukea 3,7 miljoonaa euroa. Loppuosa kertyy ympäristötukeen liittyvistä sopimustuesta sekä rakennetuista.  

Poikkeustilanne tuo muutoksia tarkastuskäynteihin 

Koronavirusepidemian vuoksi valvonnat tiloilla keskeytettiin maaliskuussa, ja vain välttämättömiä eläinsuojeluun, elintarviketurvallisuuteen sekä maksatukseen liittyviä valvontoja tehtiin tauon aikana. Valvontaa on tehty mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksillä sekä muilla vaihtoehtoisilla menetelmillä kontaktien välttämiseksi. EU:n komissio on tullut epidemiatilanteessa vastaan pudottamalla vuoden 2020 valvontavelvoitteet viidestä prosentista kolmeen prosenttiin. 

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan vierailuja tilakeskuksissa ja viljelijöiden elinpiirissä pyritään välttämään. Pääosa tarkastettavista asiakirjoista voidaan tarkastaa talviaikana ja sähköisin menettelyin. Ainoastaan lohkojen hallintaan liittyvät vuokrasopimukset ja joitain siementen vakuustodistuksista pitää tarkastaa tarkastuskäynnin yhteydessä.  

Poikkeustilanteessa on vältettävä lähikontakteja, joten tänä vuonna peltovalvontakäynnille ei kannata osallistua turvallisuussyistä. Myös tarkastajat pyrkivät välttämään lähikontakteja. Kaikille valvonnassa oleville tiloille pyritään ilmoittamaan valvonnasta etukäteen. Koska tarkastajat liikkuvat lohkolta toiselle omatoimisesti, voi ilmoitus valvonnasta tulla lyhyelläkin varoitusajalla. Viljelijöiltä toivotaan ymmärrystä, koska näin menettelemällä se voi olla tarkastuksen ajankäytön kannalta edullisinta. 

-Maakuntana Pohjois-Savolla lähtötelineet ovat olleet mallillaan maatalouden digiloikkaan. Sähköisessä tukihaussa on menty etunojassa ja oltu valtakunnan kärkiluokkaa jo pitkään. Samoin tukivalvonnan sähköiset menettelyt ovat olleet meillä jo laajalti käytössä. Nyt Suomi. fi -palvelun kautta päästään jo kokonaan paperittomaan valvontaan, toteaa Pauli Lehtonen.  

Luomutarkastuksista osa voidaan tehdä etätarkastuksina 

Ruokavirasto on päättänyt, että kevään ja alkukesän 2020 aikana valtuutetut luomutarkastajat voivat tehdä etätarkastuksia riskiperusteisesti. Etätarkastuksia tehdään sekä maatiloilla että elintarvikeyrityksiin. Ruokavirasto suosittaa, että valitut kohteet ottavat etätarkastuksen vastaan, jotta kaikki luomutoimijat ehtivät saada luomutodistuksen vuoden 2020 aikana.

Lisätietoja:
Pohjois-Savon ELY-keskus, valvontapäällikkö Pauli Lehtonen, pauli.lehtonen(a)ely-keskus.fi, p. 0295 026 593.

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)