Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Pelastusharjoituksessa nähtiin savua ilman tulta (Uudenmaan ELY-keskus)

Vuosaaren tietunnelissa järjestettiin keskiviikkona kolmen auton kolaria simuloinut pelastusharjoitus. Uudenmaan ELY-keskuksen Tapani Angervuoren mukaan harjoituksissa tilanteina on hyvin usein tulipalo tai vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvä onnettomuus.

Kello lyö yksitoista ja pian tunnelissa makaavat kolme autonromua verhoutuvat paksun savupeitteen alle. Korvia huumaava hälytysääni peittää kaiken muun äänen allensa ja kolmeatoista minuuttia myöhemmin pelastusviranomaisen taskulampun valokeila lävistää savuverhon; pelastusharjoitus Vuosaaren satamaan johtavassa tietunnelissa on käynnissä.

Tapahtumaa seuranneelle Tapani Angervuorelle tilanteessa ei ole mitään erityistä. Uudenmaan ELY-keskuksessa maanteiden hallinnoinnin ja turvallisuuden kanssa työskentelevälle Angervuorelle harjoitus oli hänen muistaakseen joko viides tai kuudes.

Usean eri tahon toteuttama harjoitus noudatti Pelastuslaitoksen ennalta suunnittelemaa käsikirjoitusta: kolme autoa oli kolaroinut tunnelissa ja yksi oli syttynyt palamaan. Vapaaehtoisten henkilöiden esittämiä, eriasteisesti vammautuneita uhreja oli jokaisessa ajoneuvossa.

Uudenmaan ELY-keskuksen Tapani Angervuori on nähnyt jo monet pelastusharjoitukset.

 

- Yleensä harjoitellaan tulipaloa tai vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvää onnettomuutta, Angervuori selvensi. Harjoituksen käsikirjoitus joudutaan kuitenkin tekemään joka kerta tapaus- ja paikkakohtaisesti.

- Jokainen tunneli ja se kohta tunnelissa, jossa onnettomuus tapahtuu, edellyttää toisistaan poikkeavia toimia esimerkiksi puhaltimien käytön osalta savunpoistossa tai valuvien ja haihtuvien vaarallisten aineiden osalta.

Vaikka virallista palautteenantoa ja kehitysehdotuksia joudutaan odottamaan vielä hetken, Angervuoren mukaan jo harjoituksen aikana nousi esiin useita parannettavia seikkoja, kuten kuulutusjärjestelmä ja tunnelin valaistus.

Kysyttäessä mieleenpainuvinta kokemusta aiemmista harjoituksista, hänelle nousee mieleen useita tapauksia. Yksi näistä sijoittuu juuri samaan Vuosaaren tunneliin:

- Vuosaaressa yksiin pelastusharjoituksiin ilmestyi kuvaamaan James Bondin tyyppinen kaveri, joka pinkaisi pakoon. Poliisi ei tavoittanut häntä, vaikka tieliikennekeskus pystyi kameroillaan seuraamaan miehen juoksua reilun kilometrin päähän.


Teksti ja kuvat: Jukka Raittila


Alueellista tietoa