Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Omistajanvaihdoksella uutta tuulta purjeisiin (Satakunta)

 

Karin havu -tuotteiden tarina on periytynyt Kari Herttualta hänen tyttärelleen Sanna Herttua-Laiholle, joka on nykyisin Ravintorengas Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä. Yritys valmistaa pääasiallisesti Karin havupuujuomaa, mutta valikoimaan kuuluu myös havupuu-uutetabletti. Perinteikkään yrityksen juuret ulottuvat aina 1970-luvulle. Yritys syntyi, kun Kari Herttua kierteli ympäri Suomea keräämässä oppia eri kansanperinteiden osaajilta. Havupuujuoman reseptiä on vaalittu siitä asti, ja vaikka nyt yritys onkin siirtynyt uudelle sukupolvelle, perinteitä kunnioitetaan edelleen.

Sanna kertoo olleensa mukana yrityksessä lapsuudestaan asti:

- Olen ollut alusta asti yrityksessä mukana. Ensin tietysti vähän jaloissa pyörimässä ja sitten myöhemmin iän myötä auttamassa.

Yrittäjä Sanna Herttua-Laiho opiskeli ja työskenteli välillä muualla, kunnes palasi takaisin yritykseen vuonna 2001.

- Minun piti tulla vanhempien yritykseen auttamaan vähäksi aikaa, mutta täällä ole edelleen, hän nauraa.

Yrityksen omistajanvaihdos ELY-keskuksen palveluita hyödyntäen

Pitkän yrittäjäuran päätteeksi oli aika tehdä yrityksessä omistajanvaihdos ja siirtää se uudelle sukupolvelle. Omistajanvaihdos oli pitkä prosessi, joka alkoi ensin ajatuksen heittämisenä kuin sivulauseessa, kunnes se alkoi vuosien myötä konkretisoitua vuonna 2019.

- Vanhemmat olivat elämäntyönsä tehneet, mutta luopumisprosessi ei ollut helppo, Sanna kertoo.

ELY-keskuksen yritysten kehittämispalvelut olivat oivallinen apu yrityksen murrosvaiheessa, jossa konsultin neuvot auttoivat sekä omistajanvaihdosprosessissa, että myöhemmin myös yrityksen kehittämisessä.

- Konsultin apu on ollut kultaakin arvokkaampaa. Ulkopuolinen apu oli aivan välttämätöntä. Erityisen vaikeaa olisi ollut yrityksen arvon määritys ilman apua, Sanna toteaa.

Yhteistyö Satakunnan ELY-keskuksen kanssa alkoi jo useita vuosia sitten ensin koulutuksella ja myöhemmin kehittämispalveluita on käytetty eri tarpeisiin. Apua on saatu esimerkiksi tuotekehitykseen ja yrityksen liiketoiminnan kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

- Konsultointipäivät ovat olleet enemmän kuin rahansa arvoisia, Sanna toteaa.

Yrittäjän vinkit omistajanvaihdokseen

Sanna Herttua-Laiho kertoo, että uuden yrittäjän näkökulmasta on tärkeää, että alkumetrit ovat mahdollisimman vakaat. Yrittäjäksi hypätessä on monta asiaa selvitettävänä ja paljon uutta opittavana. On siis syytä saada jo ennen omistajanvaihdosta hyvä käsitys siitä, mitä kaikkea on edessä.

Sannan vinkit muille omistajanvaihdosta suunnitteleville ovat selkeät:

- Ota ulkopuolinen apu! Näissä tilanteissa tunne on usein liian pinnalla ja järki unohtuu. Sparrausapuna on hyvä olla lisäksi ulkopuolisia hallitusjäseniä, jotka ovat elintärkeitä uudelle yrittäjälle.

Myyntikäyrät kasvuun

Myyntikäyrät ovat kääntyneet kovaan kasvuun ja Sanna Herttua-Laiho kertookin, että yritys on päivittänyt brändiään ja uudistanut ilmettään. Tiloja on saneerattu ja markkinointia on kehitetty aktiivisesti. Yrityksellä onkin kova into hakea nyt uutta kasvua kansainvälisiltä markkinoilta.

- Meillä on vahva halu kasvaa alan merkittäväksi toimijaksi tulevaisuudessa. Tälle vuodelle suunniteltiin maltillista kasvua, mutta kevään aikana se on ollut räjähdysmäistä. Kädet ovat olleet täynnä töitä, Sanna kertoo.

- Haemme nyt uusia tuulia, kun maailma on muuttunut. Uskomme, että meillä on paljon tarjottavaa ja edellytykset kasvuun, hän toteaa lopuksi.