Navigointivalikko
Uutiset 2013

Uutiset 2013

Uutiset

Nuoria autetaan parhaiten ihan tavallisilla asioilla (Kaakkois-Suomen ELY-keskus)

Ei taikatemppuja, ei suuria lupauksia vaan pieniä, tavallisia ja arkisia tekoja, joilla me jokainen voimme tehdä lasten ja nuorten arjesta turvallisempaa. Tähän ajatukseen kiteytyi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen, Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ja Suomen Ammattiliittojen keskusjärjestön (SAK) 31.10.2013 järjestämän yhteistyöfoorumin sanoma. Tapahtuma oli jatkoa syksyllä 2011 ja syksyllä 2012 pidetyille yhteistyöfoorumeille nuorten palveluista.

Kouvolan Seurakuntakeskukseen kokoontui lähes 90 nuorten parissa työtä tekevää ammattilaista, jotka edustivat mm. eri viranomaistahoja, yhdistyksiä ja säätiöitä. Tilaisuuden avasi johtaja Satu Mäkelä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, joka esitteli tuoreita tilastoja nuorten työllisyydestä.  Nuorten työttömyyden kasvu on kesän jälkeen hieman kiihtynyt Kaakkois-Suomessa; syyskuun lopussa Kaakkois-Suomessa oli yli 2400 työttömänä olevaa alle 25-vuotiasta työnhakijaa. Määrä on kasvanut 12,4 % vuoden takaisesta. Kotkan-Haminan seudulla määrä on kuitenkin pienentynyt hieman, mutta muualla nuorten työttömyys on lisääntynyt.

Päivän puheenjohtajana oli asiantuntija Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.
- Nuorten parissa toimivilla on laaja tehtäväkenttä ja haasteita on paljon. Tässä taloudellisessa tilanteessa vaaditaan kaikilta toimijoilta oikea tahtotila, jotta osaavat nuoret saadaan työllistettyä. Kaikki lähtee siitä, että arjessa tapahtuu oikeita asioita, Timo Hakala pohti nuorten työttömyyslukuja ruodittaessa.

Kahtiajakautunut todellisuus

Tilastofaktojen jälkeen foorumia jatkettiin päivän teemalla Ihan tavallisia asioita, josta kertoi Sauli Niinistön Ihan tavallisia asioita - hankkeen koordinaattori, oikeustieteen tohtori Sakari Huovinen. Hän haastoi kuulijoitaan miettimään, onko nuorten syrjäytyminen asia, joka liikuttaa minua ja johon voisin vaikuttaa omalta osaltani auttamalla lähellä oleva lasta tai nuorta. – 80 %:lla nuorista menee nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin mutta vastaavasti 20 %:lla menee huonommin kuin koskaan aikaisemmin.  Meillä on paljon lapsia ja nuoria, joista ei välitetä, joita ei kuunnella ja joita ei huomata; Suomessa lapset ovat enemmän yksin kuin missään muualla maailmassa. Vaikka tiedämme paljon syrjäytymisestä, se ei näy samalla tavalla ulospäin kuin vaikkapa risat vaatteet. Köyhyys on aikuisten ja lasten välisten kokemusten köyhyyttä, hän totesi.Sakari Huovinen ja Timo Hakala liputtavat pienten arjen tekojen puolesta
nuorten ja lasten asiassa.

Mitä sinä voit tehdä muiden hyväksi?

 Syrjäytynyt tai huonosti käyttäytyvä nuori ei ole ongelma vaan se, että emme tee mitään. On ehkäistävä ennalta se, ettei lasten ja nuorten elämä karkaisi käsistä ennen kuin se on edes päässyt kunnolla vauhtiin. Nuorten kohdalla muutokset parempaan alkavat usein ihan pienistä jutuista ja jonkun lähipiirin aikuisen avulla. - Syrjäytyminen ja toimettomuus eivät ole ongelma vain niille kymmenille tuhansille suomalaisnuorille, joiden elämä on ajautunut raiteiltaan. Ne ovat koko yhteiskunnan asia, Sakari Huovinen sanoi.

Hän kuulutti viranomaisorganisaatioiden, järjestöjen ja yhdistysten välisen yhteistyön lisäämistä, jotta nuoria voidaan oikeasti kohdata kasvokkain heille mielekkään tekemisen kautta. – Aikuisten yksin tekemisen aika on ohi; nuoret on otettava aidosti mukaan. Ihan tavallisia asioita -hankkeen kampanja tukee tätä ajatusta: nyt käännytään jokaisen ihmisen puoleen eikä tyydytä tekemään korkeantason työryhmäraportteja, Sakari Huovinen kertoi. Hankkeen sivulla sanotaan: "Apua ja tukea voi tarvita oma lapsesi, lapsenlapsesi, sisaresi, veljesi, naapurisi tai hänen lapsensa, ystäväsi ja jonain päivänä sinä itse. Siksi arjen parantaminen pienillä, ihan tavallisilla asioilla koskee meitä kaikkia. Jokainen voi esittää kysymyksen: mitä minä voin tehdä muiden hyväksi?"

Nuoret työelämässä – miten se käytännössä toteutuu

Seminaarissa kuultiin vielä työmarkkinajärjestöjen puheenvuorot (PK-johtaja Pentti Mäkinen; EK ja aluetoimitsija Sanni Halla-aho; SAK), henkilöstöpalveluyrittäjä Sami Hännisen (Opteam)mietteitä nuorten työelämän alkutaipaleen haasteista, sekä kokemuksia ja toimivia käytäntöjä työelämästä henkilöstöpäällikkö Sanna Mäenpään (Kymen Seudun Osuuskauppa) kertomana. Nuoret pääsivät myös estradille, kun valtiotieteiden yo. Veera Värtinen ja hallintotieteiden kand. Johanna Pönni kertoivat kokemuksiaan kolmen kuukauden kesätyörupeamasta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa. He esittelivät töidensä tuloksina syntyneet Kipinä syttyy työpajoilla ja Tavoitteena tutkinto – unelmana ura -julkaisut. Tilaisuuden lopuksi käytiin läpi aikaisemmissa foorumeissa perustettujen kolmen teemaryhmän tuotoksia ja mietteitä tulevaisuuden ideoiksi. Ryhmien teemoina olivat koulutuksen työelämäyhteydet ja nuorten työllistyminen, verkostoituvat nuorten palvelut ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy.

Presidentti Niinistön mukaan syrjäytymisen ehkäiseminen ei välttämättä vaadi erityistä ammattitaitoa, vaan kaikki voivat osallistua syrjäytymiskehityksen pysäyttämiseen. - Meillä on laaja verkosto toimijoita, mutta keskitymmekö oikeasti nuoriin vai tyydymmekö oman tuotteen/palvelun esille tuomiseen, kysyi Satu Mäkelä foorumin päätössanoissa.

Haaste on heitetty nyt meille kaikille.

- Minna Peltola, tiedottaja
Kaakkois-Suomen ELY-keskus


Korkeakouluopiskelijat Veera Värtinen ja Johanna Pönni esittelivät tekemiään
julkaisuja. Kesätyökokemus ELY-keskuksessa oli kaikille osapuolille
positiivinen ja kannustava kokemus!


PK-johtaja Pentti Mäkinen (EK) kertoi, että yritysten
tarpeet ja tarjolla oleva osaaminen eivät aina kohtaa.
Hän painotti myös sitä, että nuorisotakuu -asiassa on
katsottava riittävän pitkälle tulevaisuuteen; ratkaisevaa
on se, miten Suomen talous kehittyy.


Aluetoimitsija Sanni Halla-aho (SAK)
kertoi,että SAK ja liitot kiertävät oppi-
laitoksissa kertomassa nuorille työ-
elämän käytännön kuvioista.


Henkilöstöpäällikkö Sanna Mäenpäällä (Kymen
Seudun Osuuskauppa) on  kokemusta nuorista
kesätyöntekijöistä osuuskauppojen Tutustu
työelämään - tienaa tonni -kesäharjoittelu-
ohjelman tiimoilta.  


Meillä on mahdollisuus houkutella
nuori töihin lyhytkoulutuksen avulla
ja saada nuorille positiivisia kokemuksia
työelämästä, yrittäjä Sami Hänninen
(Opteam) kertoi. 


Arja Tauria-Huttunen (Kotka-Hamina seudun ky/
Rannikkopajat) esitteli Rannikkopajan nuorten
tekemän videon kokemuksistaan työpajan arjesta.

 


Alueellista tietoa