Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Naistenpäivän haastattelussa tarkastaja Eeva Laukka (Varsinais-Suomi)

Syksyinen pellonreuna, etualalla seisoo nainen tummassa takissa, taaempana lehmä katselee naista.Eeva Laukka toimii Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa tarkastajana. Eevan työtehtäviin kuuluu maataloustukien valvontatehtävät eli peltovalvontaa, johon kuuluu tarkastuskäyntejä maatiloilla ja neuvontaa siinä ohessa. Hän toimii myös asiakkaille ja sidosryhmille tarkoitettujen koulutustilaisuuksien kouluttajana, järjestelijänä ja yhdyshenkilönä. Monipuolisten työtehtävien ohella hän toimii työpaikallaan työsuojeluvaltuutettuna. Eeva viljelee myös puolisonsa kanssa kotitilaansa.

- Tarkastajan työssä on se hyvä puoli, että saa olla ulkona maastossa ja päästä aivan erilaisiin paikkoihin. On hienoa nähdä hyvin hoidettuja peltoja ja alueita. Hyvin hoidetut viljapellot ovat sellaisia, että niissä silmä lepää. 

Eeva mainitsee hienoina kohteina muun muassa merenrantalaitumet sekä saaristossa olevat alueet. Erityisen mieleenpainuva kohde oli Paimiossa sijaitseva jyrkkä jokivarsilaakson. Kauniina kesäpäivinä, kun naudat laiduntavat ja maisemat ovat huikeat, on kuin olisi aivan toisessa maailmassa. 


Tasa-arvo työelämässä

Eeva ei koe maatalouden olevan nykyään miehinen ala, sillä maailma on muuttunut. Kun hän aloitti Loimaan maatalouskoulussa, oli mukana muitakin naisia. Eevan mukaan hänen työssään tärkeää on oma asenne. Kun valvontakäynneillä käyttäytyy kunnioittavasti ja vastaanottavaisesti, kaikki sujuu hyvin. Työssä hän kohtaakin hyvin harvoin asenteita, jotka johtuisivat hänen sukupuolestaan. Jos se jotakuta häiritsee, niin antaa häiritä. 

- Mutta huonoa kohtelua ei missään nimessä tarvitse sietää ja tilanteesta voi lähteä pois. 

Työpaikoilla on Eevan mukaan tärkeä ottaa huomioon tasa-arvo esimerkiksi siten, että sukupuolten edustajia otetaan mukaan ryhmiin ja projekteihin tasapuolisesti. Joskus työpaikoilla esimerkiksi teknisiä taitoja vaativiin tehtäviin valitaan automaattisesti miehiä. Asioista voi keskustella ennakkoon ja tiedustella halukkuutta tällöin toiminta on kaikki henkilöt huomioivampaa. 

Työpaikoilla on tietysti monenlaisia ihmisiä ja mielipiteitä. Kaikkien kanssa täytyisi kuitenkin tulla toimeen.

- Tärkeää on myös, että kaikki saavat olla sellaisia, kuin ovat. 

Eeva kannustaa kaikkia tavoittelemaan ammattiin liittyviä haaveita. Jos ala kiinnostaa ja haaveilee siitä, kannattaa mennä sitä kohti. 

- Ota se asenne, että tämä on minun juttuni. Älä lannistu ensimmäisistä vastoinkäymisistä.

 

Harrastukset tasapainottavat työelämää

Eeva tasapainottaa työntekoa harrastuksilla. Hänellä onkin runsaasti harrastuksia: hän viettää aikaa koiriensa kanssa, laulaa kuorossa, käy jumpassa, toimii yhdistyksissä, neuloo talvisin ja metsästää jonkin verran. Lisäksi hän mukana poikansa kilpa-ammunta harrastuksessa mahdollisuuksien mukaan.

Eeva ei koe, että hänen ammattinsa tai harrastuksensa olisivat miehisiä. Vaikka metsästyskin voidaan nähdä miehisenä harrastuksena, Eevan metsästysporukoissa hänet on otettu hyvin mukaan. 

Jälleen Eeva peräänkuuluttaa oman asenteen tärkeyttä. Hän kertoo tarinan tapauksesta, jossa hän parkkeerasi autonsa parkkiruutuun juuri toisen kuskin nenän edestä. Kun Eeva nousi autosta, toista autoa ajanut nainen huikkasi, ettei voinut näyttää rumia käsimerkkejä, sillä Eeva oli niin iloisen näköinen!

 

Naistenpäivän terveiset

Miten Eeva aikoo viettää naistenpäivää? Hän ainakin toivoo, että rakas puoliso sekä lukiossa opiskeleva poika toivottavat hyvää naistenpäivää. Illalla häntä odottaa työhön liittyvä tilaisuus, jossa naistenpäivä toivottavasti mainitaan. Eeva kuitenkin muistuttaa, että jokainen päivä on naistenpäivä - kuten jokainen päivä on myös miestenpäivä, henkilöidenpäivä, ystävänpäivä.

Eeva lähettää kaikille vielä terveisiä, joissa keskiössä on hyvinvointi ja itsestään huolehtimisen tärkeys.

- Pidetään itsestämme ja läheisistämme huolta sekä annetaan itselle aikaa ja armollisuutta!

 

Jokivarsilaaksomaisema