Navigointivalikko
Tiedotteet 2017

Mustankorkean biokaasulaitokselle Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto (Keski-Suomi)

Keski-Suomen ympäristökasvatuspalkinto Kolkutin 2017 on myönnetty Mustankorkea Oy:n biokaasulaitokselle. Palkinnon myönsi Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY ja se luovutettiin Mustankorkea Oy:n edustajille lauantaina 25.11.2017 Jyväskylän Paviljongissa järjestetyssä kasvatus- ja opetusalan suurtapahtumassa KEOS 2017:ssa.

Mustankorkean biokaasulaitos valmistui kesällä 2017. Se tuottaa keskisuomalaisista biojätteistä sekä jäteveden puhdistamolietteistä paikallista liikennepolttoainetta, biometaania. Se on uusiutuva, kotimainen ja päästötön vaihtoehto ulkomailta tuotaville fossiilisille polttoaineille.

KYKY-ryhmän mielestä Mustankorkean biokaasulaitos edustaa kiertotaloutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Asukkaille biojätteen lajittelu ja biokaasun käyttö auton polttoaineena on helppo tapa toteuttaa kestävää elämäntapaa omassa arjessaan. Se antaa yksittäiselle autoilijalle mahdollisuuden omilla valinnoillaan vaikuttaa autoliikenteessä syntyviin päästöihin ja on siksi ympäristökasvatusta parhaimmillaan. Lisäksi Mustankorkea on vuosien varrella ottanut vastaan lukuisia vierailuryhmiä. Vierailu jätteenkäsittelylaitoksella on niin lapsille kuin aikuisillekin mieleenpainuva kokemus ja motivoi jätteen synnyn ehkäisyyn ja lajitteluun. 

– Jokainen ihminen, joka lajittelee biojätteensä, on palkinnon arvoinen. Palkinto on kunnianosoitus kaikille vaikutusalueella asuville biojätteensä lajitteleville asukkaille, jotka omalla toiminnallaan edistävät kestävää elämäntapaa Keski-Suomessa, sanoo KYKY ryhmän puheenjohtaja Tarja Hyötyläinen.

– Biokaasu ja sen käyttömahdollisuudet ovat monelle aikuiselle uusia asioita, ja monella tavalla vielä marginaalisiakin. Me haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että tämän päivän lapsille ja nuorille biokaasu on tulevaisuudessa hyvällä tavalla arkipäiväinen ja tuttu polttoaine ja energianlähde. Tätä "myyrän työtä" teemme kaikkien ympäristökasvatusta ja -neuvontaa tekevien tahojen kanssa yhdessä. Kaikki lähtee kotoa, eli siitä pienestä valinnasta lajitella biojätteet erikseen, toteaa Mustankorkean ympäristö- ja viestintäpäällikkö Piia Aho.

Kolkutin jaettiin nyt neljännen kerran

Varsinaisena palkintona annettiin taitelija Samuli Alosen valmistama Kolkutin-teos. Kolkutin jaettiin nyt neljännen kerran. Palkinto myönnettiin vuonna 2009 Jyväskylän luontokoululle, vuonna 2013 laukaalaiselle Hakolan tilalle ja vuonna 2015 Petäjäveden Petäjäkallion päiväkodin Metsäeskari-toiminnalle. Palkinnon jakaa Keski-Suomen kestävän elämäntavan yhteistyöryhmä KYKY, joka on toiminut vuodesta 2006 Keski-Suomen ELY-keskuksen koolle kutsumana. KYKY-ryhmässä on monipuolinen joukko keskisuomalaisia toimijoita muun muassa erilaisista oppilaitoksista, kuntien muilta toimialoilta, järjestöistä, valtion viranomaisista ja seurakunnista. Kolkutin-palkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Palkintoa olivat KEOS 2017-tapahtumassa jakamassa KYKY-ryhmän puheenjohtaja, lehtori Tarja Hyötyläinen Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistosta POKEsta ja KYKY-ryhmän jäsen, ympäristöluotsi Heta Kopra.

Lisätiedot:

KYKY-ryhmän puheenjohtaja, ympäristöalan lehtori Tarja Hyötyläinen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 040 7400 385, etunimi.sukunimi@poke.fi

Viestintä- ja ympäristöpäällikkö Piia Aho, Mustankorkea Oy, p. 040 778 7248, etunimi.sukunimi@mustankorkea.fi

Palkitsemistilaisuus:

KYKY-ryhmän vara-pj, toiminnanjohtaja Anna Sarkkinen, JAPA ry, p. 040 593 8541, etunimi.sukunimi@jkl.fi

 

 

 

 

 


Alueellista tietoa