Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Mikkelissä tiivistettiin eri kulttuurien välistä yhteistyötä (Etelä-Savon ELY-keskus)

Mikkelissä käytiin uskontojen välistä vuoropuhelua, tiivistettiin eri kulttuurien yhteistyötä ja tempaistiin yhdessä rasismia vastaan. Itä-Suomen päätapahtuma, Etno-foorumi, järjestettiin Mikkelin seurakuntakeskuksessa 20.3.2014 teemalla Uskonnot ja kulttuuri kohtaavat. Etelä-Savon ELY-keskus osallistui Mikkelin tapahtumien järjestelyihin yhdessä monikulttuurikeskus Mimosan kanssa.

ELY-keskuksen elinkeinot, työ ja osaaminen –vastuualueen johtaja Juha Pulliainen puhui foorumissa kulttuurien välisistä vastakkaisuuksista, syrjinnästä ja uusiutumisesta. Pulliainen totesi,  että  kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä,  ja että erilaisuus luo myös voimaa.
- Sivistys ja tieto lisäävät toleranssia, suvaitsevaisuutta ja uteliaisuus on voimavara, sanoi Pullainen. Sellaiset paikat missä kulttuurit kohtaavat, syntyy uutta. Pitää ymmärtää miten asiat toimivat. Pulliaisen mielestä uusien asioiden omaksuminen ja ymmärtäminen on tärkeää myös elinkeino- ja työvoimapolitiikan näkökulmasta.

Asiantuntijapuheenvuoroissa eri uskontojen asiantuntijat ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami ja puheenjohtaja pohtivat uskontojen kohtaamista Suomessa ja Itä-Suomessa. Asiantuntijapalaverissa pohdittiin miten kulttuurien välinen yhteistyö voidaan rakentaa voimavaraksi.

Ulkomaalaistaustaisen panelistien puheenvuoroissa tuli esille miten paljon Suomi on muuttunut viimeisten vuosikymmenien aikana: 1990-luku oli pahinta aikaa, rasismi oli avointa, nyt eletään aivan eri aikaa.  Panelistien terveiset suomalaisille eurovaalien alla olivat varsin samansuuntaisia:

  • Kuunnelkaa ja kunnioittakaa toisianne  ja toimikaa rakkaudellisesti
  • Ei voida odottaa, että kaikki käyttäytyvät tai ajattelevat samalla tavalla
  • Hyväksykää ulkomaalaiset tasa-arvoisiksi
  • Rauha ja rakkaus -niitä me tarvitsemme.

ETNO-foorumin paneelin osallistujia: Kehityspäällikkö Irja Sokka, (päivän puheenjohtaja), puheenjohtaja, Omer Mahamed Hussein, Suomen islamilainen yhdyskunta, Anas Hajjar, Imaami, Suomen islamilainen yhdyskunta,  johtaja Juha Pulliainen, Etelä-Savon ELY-keskus, kirkkoherra Johannes Hätinen, Mikkelin ortodoksinen seurakunta, professori M'hammed Sabour, Suomen Hyvän tahdon lähettiläs, ETNO

Asiapitoisen ohjelman lomassa oli musiikki- ja tanssiesityksiä. Teeman käsittely jatkui illalla Nuorisokahvilassa Yhdessä rasismia vastaan –tapahtumassa, jossa oli tarjolla nuorten tuottamaa elävää musiikkia ja teatteria. Mikkelin tapahtumat olivat osa YK:n rasisminvastaista viikkoa, jota vietetään maailmanlaajuisesti maaliskuussa viikolla 12.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Irja Sokka, Etelä-Savon ELY-keskus, p.  029 502 4089


Alueellista tietoa