Navigointivalikko
Uutiset 2015

Uutiset 2015

Uutiset

Mikkelin seudun vesien näkösyvyyttä mitattiin kännykkäkameralla (Etelä-Savon ELY-keskus)

Joukko vapaaehtoisia Mikkelin seudun asukkaita mittasi kesän aikana oman lähivetensä näkösyvyyttä. Työssä he käyttivät mittalaitetta, kameralla varustettua älypuhelinta ja siihen ladattavaa iQwtr-sovellusta, jonka kehityksestä vastaa Suomen ympäristökeskus yhdessä hollantilaisten Water Insight – ja BlueLeg Monitor- yritysten kanssa. Etelä-Savon ELY-keskuksen harjoittelija Riku Kivistö jakoi halukkaille mittalaitteita ja opasti niiden käytössä. Mikkelin lähivesien mittaus tehtiin osana yleisölle avointa käyttökoetta.

Kokeilujakson aikana saatiin yli 1000 mittaustulosta 75 rekisteröidyn mittaajan voimin. Mittaustulokset pystyi mittauksen jälkeen katsomaan puhelimen iQwtr –sovelluksesta, joka näyttää sijainnin sekä havainnot näkösyvyydeksi ja sameudeksi tulkittuina.

Kerätyt tiedot tulevat avoimesti käytettäviksi viranomaisten ja muuten vesiluonnon tilasta kiinnostuneiden käyttöön. Jatkossa varmistettuja tuloksia ja yhteenvetoja on nähtävissä ymparisto.fi –verkkosivuilta sekä esimerkiksi Järviwiki -palvelun kautta.

Suomessa on runsaasti järviä, joista ei ole riittävää vedenlaatutietoa. Ympäristöseurannan resurssit eivät riitä kaikkien järvien seurantaan, joten kansalaisten apu on hyvin tärkeää.

Lisätietoja:

 


Alueellista tietoa