Navigointivalikko
Uutiset 2016

Uutiset 2016

Uutiset 2016

Merialueilla sinilevät lisääntyneet, järvillä vähentyneet

Suomenlahdella ja Saaristomerellä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän. Järvillä sen sijaan sinilevien pintakukinnat ovat vähentyneet. Loppukesällä järvissä voi esiintyä myös ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia lauttoja, jotka aiheutuvat ruostesienen itiöiden massaesiintymistä. Ruostesienilauttoja on tänä kesänä havaittu muun muassa Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Suomenlahdella ja Saaristomerellä sinilevää havaittiin edellisviikkoa useammilla valtakunnallisen seurannan havaintopaikoilla. Myös Rajavartiolaitoksen tekemien lentohavaintojen perusteella sinilevää oli alkuviikosta veteen sekoittuneena koko Suomenlahden ulappa-alueella sekä Saaristomerellä Jurmon ja Utön eteläpuolisella merialueella. Pintakukintoja ei havaittu. Eteläiseltä Selkämereltä ilmoitettiin havainnot vähäisestä sinileväesiintymästä Rauman ja Luvian saaristosta. Perämeren ainoa ilmoitus sinilevästä oli kansalaishavainto runsaasta esiintymästä Kokkolan rannikolla.

Järvillä sinilevien pintakukinnat ovat vähentyneet viime viikosta. Runsaita sinilevien pintakukintoja havaittiin kolmella havaintopaikalla. Kukinta oli erittäin runsasta yhdellä havaintopaikalla. Hieman sinilevää on havaittu 26 valtakunnallisella havaintopaikalla. Kansalaisilta tulleissa muissa havainnoissa parillakymmenellä paikalla on havaittu sinilevää. Näistä yksi esiintymä oli erittäin runsas ja kaksi runsasta. Esiintymät olivat Etelä- ja Lounais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.

Lue lisää:

Alueellisia tiedotteita:


Alueellista tietoa