Uutiset

Alueellista tietoa

Uutiset 2020

Merialueilla runsaasti sinilevää, järvillä sinilevän määrä lisääntynyt paikoitellen

Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua etenkin merialueilla. Rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä, ja Perämeren rannikolla on havaittu poikkeuksellisen runsaita kukintoja. Yksittäisillä järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän.

Järvillä havaittu tavanomainen määrä sinilevää

Sinilevä on runsastunut yksittäisillä järvillä. Kuitenkin sinilevätilanne järvillä on olosuhteisiin nähden keskinkertainen. Hieman sinilevää havaittiin 29 valtakunnallisen seurannan havaintopaikalla. Runsaita tai erittäin runsaita sinilevien pintaesiintymiä ei havaittu virallisilla havaintopaikoilla.

Avomerellä ja rannikoilla sinilevän kasvu kiihtynyt, Perämeren rannikolla poikkeuksellisen paljon sinilevähavaintoja

Suomenlahdella on satelliitti- ja kauppalaivahavaintojen perusteella laaja-alaisesti veteen sekoittunutta pinnanalaista sinilevää. Paikoittain sinilevä kertyy pintaan tyynissä olosuhteissa, mutta suurin levämassa painottuu tällä hetkellä avomeren puolelle. Rannikolla sinilevää on satelliittihavaintojen perusteella havaittu erityisesti suojaisissa lahdelmissa Suomenlahdella, Saaristomerellä, Ahvenanmaalla ja länsirannikolla Merenkurkkuun asti. Poikkeuksellisesti myös Perämerellä Hailuodon länsipuolella ja Hailuodon ja Iin välisellä merialueella on havaittu sinilevää.

Sinilevähavaintojen määrä Itämeren rannikoilla on huomattavasti lisääntynyt viime viikosta. Verrattuna vuosien 1998–2020 sinileväbarometriin sinilevähavaintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan rannikon havaintopaikoilla on jonkin verran korkeampi kuin keskimäärin tänä ajankohtana.

Lue lisää

Merialueilla runsaasti sinilevää, järvillä sinilevän määrä lisääntynyt paikoitellen, Suomen ympäristökeskuksen tiedote 8.7.2021 (syke.fi)