Navigointivalikko
Uutiset 2014

Uutiset 2014

Uutiset

Matkailualan kasvu jatkuu maailman kriiseistä huolimatta

Matkailu on yksi harvoja toimialoja, joka on jatkanut kasvuaan yleisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Vuonna 2013 Suomessa rekisteröitiin yli 20 miljoonaa yöpymistä. Kansainvälisiä yöpymisiä rekisteröitiin 5,9 miljoonaa, jossa oli kasvua noin prosentin verran vuodesta 2012. Kasvu tuli pääosin Aasiasta ja Japanista. Myös ennusteet tälle vuodelle puhuvat kasvun puolesta.

Nämä tiedot selviävät työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun 10.12.2014 julkaisemasta matkailun toimialaraportista. Sen on koonnut toimialapäällikkö Susanna Jänkälä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Vuonna 2013 yöpymistä Aasian maista oli lähes 600 000, mikä on noin kymmenesosa kaikista ulkomaalaisten yöpymisistä. Japanin 16 prosentin kasvu nosti maan kuudenneksi tärkeimmäksi lähtömaaksi. Myös kiinalaisten matkailijoiden määrä Suomeen on kasvanut koko Euroopan vertailussa huippuvauhtia. Kasvua odotetaankin jatkossa erityisesti Aasian markkinoilta ja Euroopasta.

Matkailun peruskysyntä tulee edelleen kuitenkin kotimaasta. Viime vuoden rekisteröidystä yöpymisistä 71 prosenttia tuli kotimaasta. Pitkällä aikavälillä kasvun mahdollisuuksia on kuitenkin vain kansainvälisillä markkinoilla. Ulkomaalaiset matkailijat käyttävät myös enemmän rahaa kuin suomalaiset. Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta oli 4,3 miljardia euroa. Matkailutulo on kasvanut tasaisesti, ja sen odotetaan jatkavan kasvuaan.

Lue lisää:


Alueellista tietoa