Navigointivalikko
Uutiset 2017

Uutiset 2017

Uutiset 2017

Maaseudun infrastruktuurin hallinta murroksessa - ojitusisännöitsijät liittyvät muiden isännöitsijöiden joukkoon (Satakunta)

Johdatus ojitusisännöintiin –koulutus esitteli yksityisteiden ja vesiosuuskuntien isännöitsijöille ojitusasioita Turussa. Koulutustilaisuus oli täynnä, joten uusi tilaisuus pidetään helmikuussa Porissa ja Seinäjoella.

Maaseudun infrastruktuurin hallinta on yhä enenevässä määrin siirtymässä paikallisten omalle vastuulle. Viimeisin tähän kehitykseen mukaan lähtenyt infrastruktuurin osa-alue on ojitustoiminta. Maaseudun eri alojen infrastruktuurin (viemäröinti, ojitus ja yksityistiet) hallinnointi tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia isännöintityyppisen toiminnan kautta.

Isännöitsijä voi ottaa hoitaakseen paikallisten maanomistajien puolesta mm. kaikki hankkeen hallinnoitiin liittyvät tehtävät, kuten kokouksien järjestämisen, urakkatarjousten pyytämisen ja rahoituksen haun.  Samoin isännöitsijä voi osallistua hankkeen toteutukseen toimivalla valvojana urakkatyömaalla. Tämä voi helpottaa maanomistajien taakkaa: ammattilaisen hallinnoimana urakat etenevät sujuvasti ja merkittäviäkin kustannussäästöjä voidaan saavuttaa kun mm. tarjouspyynnöt laaditaan asiantuntemuksella.

Kaikkien infran osa-alueiden hallinnointi olisi yhdelle ihmiselle vaativaa. Paikallisia olosuhteita ja verkostoja tuntevien isännöitsijöiden kannattaisikin yhdistää voimansa ja osaamisensa maaseudun infrastruktuurin hoitamiseksi yhdessä tehokkaasti. Maaseudun infra-isännöinti tarjoaa jo nykyisin joillekin kokopäiväisen työn. Ojitusisännöinti tarjoaa mahdollisuuden osa-aikaiseen liiketoimintaan, joten se on hyödyllisintä yhdistää muihin isännöinnin aloihin.

Tarve ammattimaisille ojitusisännöitsijöille on jopa suurempi kuin muilla isännöinnin aloilla. Kunnostustarve tulee eteen yhdellä ojalla harvimmillaan kerran sukupolvessa, jolloin osaamista ei pääse syntymään paikallisille maanomistajille. Ojituksen kunnostustarpeen tullessa ajankohtaiseksi, eivät maanomistajat aina edes tiedä kuuluvansa vesilain mukaiseen ojitusyhteisöön saati sitä, kuinka asian kanssa tulisi edetä. Mikäli ojitushanke saa peruskuivatustukea, on mahdollista sisällyttää isännöinnistä syntyvät kulut hankkeen kokonaiskustannuksiin.

Koulutusta ojitusisännöintiin tarjolla

Johdatus ojitusisännöintiin –koulutukseen osallistui Turussa perjantaina 11.11. yhteensä 35 asiasta kiinnostunutta henkilöä. Koulutus oli kohdistettu yksityisteiden asioita hoitaville tieisännöitsijöille ja vesiosuuskuntien asioita hoitaville henkilöille, koska varsinkin hallinnollisten asioiden osalta tarvittavassa osaamisessa löytyy paljon yhtäläisyyksiä. Koulutuksen materiaalit löytyvät netistä osoitteesta: www.ymparisto.fi/bilke > Ajankohtaista.

Vastaava koulutus järjestetään uudelleen helmikuun 22. päivä, klo 9-15, Porissa (Areena-neuvottelutila, Valtakatu 12, Pori). Koulutukseen voi ilmoittautua joko netissä tai suoraan Elsi Kauppiselle alla olevien yhteystietojen kautta.

Kutsut koulutuksiin:
Kutsu johdatus ojitusisännöintiin -koulutus, Pori 22.2.2017
Kutsu johdatus ojitusisännöintiin -koulutus, Seinäjoki 23.2.2017

Lisätietoa:

Elsi Kauppinen, puh. 0295 023 018, elsi.kauppinen (at) ely-keskus.fi
Biotalouden keinoin kohti ilmastokestävyyttä (BILKE)-hanke
www.ymparisto.fi/bilke

Outi Leppiniemi, puh 0295 028 016, outi.leppiniemi (at) ely-keskus.fi
vesitalousasiantuntija, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus; Vesistöyksikkö


Alueellista tietoa