Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Maanteiden painorajoituksia on syytä noudattaa (Pohjalaismaakunnat)

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus muistuttaa, että keväisin tiestölle joudutaan monin paikoin laittamaan kelirikosta kertovia liikennemerkkejä ja painorajoituksia. Painorajoitus tarkoittaa sitä, että rajoitusta painavammilla ajoneuvoilla tiestölle ei saa mennä, kuin yhteiskunnan kannalta välttämättömät kuljetukset ja mahdolliset muut kuljetukset poikkeusluvilla. Painorajoituksilla pyritään siihen, että kelirikkoinen tiestö kestäisi yhteiskunnan kannalta välttämättömät kuljetukset myös painorajoitetuilla teillä. On siis tärkeää, että rajoituksia noudatetaan, jotta tiestö säilyy ajettavassa kunnossa kriittisille kuljetuksille.

Pohjalaismaakuntien tiestölle on asetettu painorajoituksia jo melko paljon ja kohteet löytyvät täältä päivittyvältä kartalta:

 https://julkinen.vayla.fi/kelirikko/ 

Välttämättömät kuljetukset sallitaan

Painorajoituspäätökset koskevat kaikkia muita kuljetuksia, paitsi yhteiskunnan kannalta välttämättömiä kuljetuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi hälytys- ja tienpitoajoneuvot, säännöllisessä liikenteessä olevat linja-autot, työmatkaliikenne raskaalla ajoneuvolla, maidon kuljetus, säännölliset energiahuollon, teuraseläinten, eläinrehun, siemenviljan, kevätkylvöihin liittyvät raskaiden maatalouskoneiden siirrot, lakiin perustuva talousjätteen keräily, tilakohtainen lietelannan ajo, kauppojen päivittäistavarakuljetukset, myymäläautoliikenne sekä tele- ja sähkölaitosten kunnossapitoajoneuvojen hälytysluontoisissa tehtävissä. Nämä kuljetukset eivät siis vaadi erillistä lupaa painorajoitetulla tiellä.

ELY-keskus voi myöntää tilapäisiä kuljetuslupia

Pakottavissa tapauksissa ELY-keskus voi myöntää tilapäisiä kuljetuslupia myös muille kuljetuksille. Luvan hinta on 110 euroa. Poikkeuslupa vaaditaan esimerkiksi seuraavan tapaisille kuljetuksille: puutavara, maa-ainekset, teolliset lannoitteet maatiloille, rakennustarvikkeet, metsä- ja rakennustyökoneet, erikoiskuljetukset. Tarkempaa tietoa löytyy osoitteesta: 

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/kelirikkoajan-poikkeuslupa-maanteille

Tiestön kevätmuokkaukset käynnissä

Keväisin tiestöä hoidetaan mm. sorastamalla ja lanaamalla sekä huolehtimalla tiestön kuivatuksesta eli avaamalla esimerkiksi jäätyneitä sadevesirumpuja. Joskus kelirikko menee säidenkin vuoksi niin pahaksi, että on vain odotettava tien kuivumista, sillä märkä tie ei kestä raskaita tienhoitokalustojakaan.

Lisätietoja

  • Tanja Västi
    Toiminnanohjauspäällikkö
    Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
    Puh. 0295 027 747

 

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)