Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Maaliskuu oli lauha ja sateinen (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli Pohjois-Karjalassa noin kolme astetta tavanomaista leudompi. Maaliskuun keskilämpötila oli maakunnassa 1,5 pakkasastetta, kun tavallisesti keskilämpötila on 4,7 pakkasastetta.

Maaliskuun keskimääräinen sademäärä oli Pohjois-Karjalan maakunnassa 42 mm, kun tavallisesti sataa keskimäärin 33 mm. Lunta oli kuukauden lopulla muutamasta sentistä aina lähes metriin. Normaalisti lumipeitteen paksuus on maaliskuun lopussa 55 cm. Viimeaikaisten lumisateiden vaikutuksesta on lumikerros hieman lisääntynyt.  
Maaliskuun lopussa lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli maakunnassa 55-130 kg/m2, kun tavallisesti lumikuorma on 152 kg/m2.

Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on lauhan ja sateisen talven johdosta noussut joulukuun alusta lähtien ja on nyt 34 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa nousua, jota kertyy toukokuun loppuun mennessä 5-30 cm.
Pielisen vedenkorkeus on noussut 76 cm ajankohdan keskiarvon yläpuolelle. Vedenkorkeus ei ole koskaan aiemmin ollut maaliskuun lopulla näin korkealla vuodesta 1911 alkavalla havaintojaksolla. Lisäksi Pielisen valuma-alueella on paikoin keskimääräistä suurempi lumen vesiarvo, minkä vuoksi kevättulvasta ennustetaan selvästi tavallista suurempaa.
Maaliskuun viimeisenä päivänä Viinijärven ja Ruunaan vedenkorkeus oli 32 cm sekä Kajoonjärven 21 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen maaliskuun keskivirtaama oli puolitoistakertainen. Lieksan- ja Koitajoen maaliskuun keskivirtaamat olivat vastaavasti kaksinkertaiset.
Pienempien jokien virtaamat vaihtelivat puolitoistakertaisesta aina kolminkertaiseen. Höytiäisen Puntarikoskella maaliskuussa virtasi vettä lähes puolitoistakertainen määrä. Jänisjoen Ruskeakoskella ja Saramojoen Roukkajankoskella vettä virtasi puolestaan kolminkertainen määrä. 

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus vaihteli maaliskuun lopussa ajankohdan keskiarvon molemmin puolin. Kontiolahden Jakokoskella ja Jaamankankaalla sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa pohjaveden korkeus oli 20-40 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Ainoastaan Nurmeksen Juutilankankaalla pohjavedenkorkeus oli 6 cm tavanomaista alempana.
Routaa em. mittauspaikoissa oli 3-12 cm, kun sitä normaalisti on 18 cm.

Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli maaliskuun 30. päivä 21 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 40 cm. Pyhäselän jää oli 33 cm ja Pielisen 19 cm tavanomaista ohuempaa.

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)