- Ajankohtaista
- Kuulutukset ja ilmoitukset
- Meille töihin
- RSS-palvelu
- Tapahtumat ja koulutukset
- Tarjouspyynnöt ja haut
- Tiedotteet
- Tiedotteet 2021
- Tiedotteet 2020
- Tiedotteet 2019
- Tiedotteet 2018
- Tiedotteet 2017
- Tiedotteet 2016
- Tiedotteet 2015
- Tiedotteet 2014
- Tiedotteet 2013
- Tiedotearkisto
- Tilaa tiedotteita
- Uutiset
- Uutiset 2023
- Uutiset 2022
- Uutiset 2021
- Uutiset 2020
- Uutiset 2019
- Uutiset 2018
- Uutiset 2017
- Uutiset 2016
- Uutiset 2015
- Uutiset 2014
- Uutiset 2013
- Uutiskirjeet
- Viestintä
- Palvelut, rahoitukset ja avustukset koronatilanteessa
Uutiset 2017
Liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmää puhututtivat liikenteen automaatio ja onnettomuustilastot (Keski-Suomi)
Keski-Suomen ELY-keskus vetää eri organisaatioiden asiantuntijoista koostuvaa liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmää, joka kokoontuu 3-4 kertaa vuosittain pohtimaan liikenneturvallisuutta edistäviä teemoja. Tällä kertaa keskiössä olivat liikenteen automaatio sekä onnettomuustilastot.
Onnettomuudet ovat hyvin usein monen tekijän summa, eikä niiden syntymekanismeissa näyttäisi olevan suuria eroavaisuuksia maan eri osien välillä. Kuitenkin Keski-Suomessa korostuvat muuta maata enemmän alkoholin ja muiden päihteiden vaikutukset kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa.
– Poliisin valvonta keskittyy resurssisyistä Jyväskylän seudulle. Maakunnan reuna-alueilla ehkä ajatellaan, että kiinnijäämisen riski ja sitä kautta kynnys lähteä ajamaan päihtyneenä on matalampi, ylikonstaapeli Mika Toukola Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoi.
Keski-Suomessa onnettomuuksissa menehtyy vuosittain pitkän ajan otannan mukaan keskimäärin 13 henkilöä. Loukkaantumisia tapahtuu keskimäärin 356. Nuorten onnettomuusriski on selvästi muuta väestöä korkeampi koko maassa.
Keski-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastuktuurivastuualueen johtaja Jukka Lehtinen puhumassa liikenneturvallisuudesta
Liikenteen automaatio kehittyy portaittain
Liikenteen automaatio ei ole sama asia kuin itseohjautuvat robottiautot tässä ja nyt. Kehitys tapahtuu vähitellen. Se on alkanut esimerkiksi jo nyt autoissa verraten yleisessä käytössä olevista kaistavahdeista ja peruutustutkista. Jonain päivänä kehityksen sen hetkinen huipentuma voi olla yleistynyt robottiauto. Liikenneturvallisuuden kannalta automaatiokehityksessä on ollut enemmän hyvää kuin huonoa.
– Jo olemassa olevat uusien autojen tekoälyyn liittyvät tekniset ratkaisut lisäävät turvallisuutta. Totta kai riskejä on olemassa, mutta ovathan lentokoneetkin lentäneet jo kauan pääosin autopilotilla, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen ELY-keskuksesta vertaa.
Yli 90 % vakavista onnettomuuksista johtuu penkin ja ratin välissä tehdyistä inhimillisistä virheistä. Automaatiolla virheitä ja niistä johtuvia onnettomuuksia saadaan todennäköisesti vähennettyä huomattavasti.
Lisätietoa:
Keski-Suomen onnettomuuskatsaus
Analyysi kuolemaan johtaneista onnettomuuksista
Media-aineisto
Liikenneturvallisuuden yhteistyöryhmässä ovat edustettuina Liikenneturva, SKAL Keski-Suomi ry, Sisä-Suomen poliisilaitos, Keski-Suomen pelastuslaitos, Keski-Suomen liitto, Jyväskylän kaupunki, Autokoululiitto, Linja-autoliitto, Keski-Suomen ELY-keskus ja Strafica Oy
- Julkaisupäivä
- 1.6.2017