Hyppää sisältöön
Navigointivalikko
Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Tiedotteet 2016

Levätilanne rauhallinen Lounais-Suomen vesillä (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Epävakainen sää on hillinnyt sinileväesiintymien runsastumista. Kuluneella viikolla (vko 32) levää havaittiin neljällä vakioseurantaan kuuluvalla järvellä. Merialueiden seurantapaikoilta vain yhdessä havaittiin hieman sinilevää. Vakioseurantaa on täydentänyt vain yksittäiset kansalaishavainnot.

Sisävesillä levää on havaittu runsaasti Köyliönjärven Yttilänottassa, jossa runsaat sinileväesiintymät ovat vaivanneet jo neljättä viikkoa. Myös Kaarinan Littoistenjärvessä havaittiin runsaasti levää vakioseurantapaikalla ja Ristikallion rannalla. Järven levätilanne voi vaihdella hyvinkin nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Tuulisena päivänä levää voi kerääntyä etenkin tuulen alapuolisille rannoille ja poukamiin. Hieman levää havaittiin Rymättylän Kirkkojärvellä, ja Säkylän Pyhäjärven Katismaan uimarannalta. Vakioseurannan lisäksi hieman sinilevää havaittiin Salon Vähäjärven uimarannalta.

Merialueilla sinilevähavainnot ovat vähentyneet selvästi viime viikkoon verrattuna. Hieman sinilevää havaittiin Seilin havaintopaikalla. Lisäksi havaintoja saatiin alkuviikosta eteläiseltä Saaristomereltä Pikku Nauvon ja Kasnäsin väliseltä merialueelta. Sinilevää oli veteen sekoittuneena vähäisiä määriä, eniten Purunpään länsipuolella. Uudenkaupungin edustalla Liesluodon ja Korsaaren alueella havaittiin alkuviikosta niin ikään hieman sinilevää. Navakka tuuli on pitänyt levän vesimassaan sekoittuneena ja pintalautoilta on vältytty.

Tällä viikolla Lounais-Suomessa on tehty sinilevähavaintoja merialueilla suhteellisesti vähemmän kuin tähän aikaan aiempina vuosina keskimäärin. Sisävesien havaintojen määrä on lähellä normaalia tilannetta verrattuna aikaisempiin vuosiin. Loppuviikon säässä ei näytä tapahtuvan suuria muutoksia, joten sinilevätilanne pysynee rauhallisena.

Levähavainnosta ilmoittaminen ja näytteen lähettäminen

Levätilannetta sisä- ja rannikkovesialueilla voi seurata Järvi&Meriwiki-palvelusta, johon vakioseurantapaikkojen ja kansalaisten levähavainnot tallennetaan päivittäin. Palveluun voi viedä omia levähavaintojaan esimerkiksi älypuhelimen selaimessa toimivan Havaintolähetti-verkkosovelluksen avulla.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan kansalaisten ilmoituksia levähavainnoista Lounais-Suomen alueelta. Runsaista ja erittäin runsaista esiintymistä on mahdollista lähettää näyte lajinmäärityksiä varten. Näyte laitetaan puhtaaseen lasi- tai muovipulloon. Noin 1 dl sinileväistä vettä riittää lajimääritystä varten. Näyte on säilytettävä viileässä ja pimeässä ja toimitettava mahdollisimman nopeasti tutkittavaksi. Näytteen mukaan liitetään tarkka selostus näytteenottopaikasta ja -ajasta sekä näytteenottajan yhteystiedot. Aina ennen näytteen lähettämistä asiasta on sovittava etukäteen soittamalla leväpäivystysnumeroon: 0295 022 530.

Linkkejä:

Lisätietoja:

Harjoittelija Fatih Kayaanan                          0295 022 530
Johtava asiantuntija Janne Suomela            0295 022 947


Alueellista tietoa