- Ympäristö
- Ympäristön tilan seuranta
- Ympäristönsuojelu
- Ympäristövaikutusten arviointi
- Pilaantunut maaperä tai pohjavesi
- Muut ympäristönsuojelulain mukaiset päätökset
- Ympäristövahingoista ilmoittaminen
- Kaivannaistoiminnan ympäristöturvallisuus
- Luonnonsuojelu
- Haitalliseksi säädettyjen vieraslajien hallinnan edistämisen avustushaku
- Korvaukset rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista
- Kunta- ja Järjestö-Helmi
- Alueiden käytön ja rakentamisen ohjaus
- Kulttuuriympäristön hoito
- Vesivarojen käyttö ja hoito
- Avustukset vesiensuojelun tehostamisohjelman toteuttamiseen
- Avustus Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelman hankkeille
- Avustukset vesistö-, vesitalous- ja kalataloushankkeisiin
- Maa- ja metsätalouden vesienhallinnan edistämisen avustushaku
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
Levätilanne
ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja kuntien kanssa. Sinileväseuranta on käynnissä vuosittain kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan torstaisin kesä-elokuussa.
Valtakunnallisen leväseurannan havainnot tallennetaan Järvi-meriwiki-verkkopalveluun. Myös kansalaiset voivat tallentaa järjestelmään omia havaintojaan. Älypuhelimella havainnon voi ilmoittaa Havaintolähetti-verkkosovelluksen kautta.
Valtakunnalliset leväkatsaukset 2022
Kuva: Riku Lumiaro / Ympäristöhallinnon kuvapankki.
Alueellista tietoa
Leväseuranta - Pohjois-Savo
Ajankohtainen levätilanne (päivitetty 10.8.2017)
Pohjois-Savossa kolmella havaintopaikalla sinilevää
Pohjois-Savon sinilevätilanne on hieman huonontunut, mutta sinilevää on edelleen keskimääräistä vähemmän. Tällä viikolla Siilinjärven Siilinlahden, Onkiveden sekä Poroveden havaintopaikoilla on esiintynyt sinilevää. Kaikilla paikoilla sinilevän määrä on ollut vähäinen. Siilinjärven ja Poroveden havaintopaikoilla esiintymät ovat tämän kesän ensimmäiset ja Onkivedellä sinilevää on ollut lähes yhtäjaksoisesti kuusi viikkoa.
Yksi yleisöhavainto on tullut runsaasta sinileväesiintymästä Rautalammelta ja havaintopaikkojen ulkopuolelta on tullut kolme asiantuntijahavaintoa. Siilinjärven Syvä-Kumpusessa sekä Aumanalasessa on neljättä viikkoa sinileväkukintoja. Tällä viikolla molemmat havainnot olivat runsaita. Kannuskosken museokanavalla oli myös vähäinen sinileväesiintyminen.
Rautalammelta, Siilinjärveltä, Syvä-Kumpusesta sekä Aumanalasesta on tutkittu näytteet. Kaikissa järvissä esiintyi valtalajina sinileväsukuja, joissa on myös myrkyllisiä kantoja sekä lajeja. Rautalammella, Syvä-Kumpusessa ja Aumanalasessa valtalajina oli Dolichospermum spp. (ent. Anabaena) ja Siilinjärvellä Microcystis spp.
Pintavedet ovat edelleen pitkäaikaista keskiarvoa viileämmät. Kallaveden Itkonniemellä pintaveden lämpötila oli toukokuun 10. päivä 17,5 astetta, joka on 0,9 astetta keskiarvoa viileämpi. Pielaveden Säviällä lämpötila oli taas 16,8 astetta, joka on 1,3 astetta pitkäaikaista keskiarvoa viileämpi.
Leväseuranta vuonna 2017
Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 22 havaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwikissä (linkki alla). Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki-palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Pohjois-Savon ELYkeskus julkaisee oman leväkatsauksensa verkkopalvelunsa levätilanne-sivulla viikoittain sekä Twitter-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.
• Pohjois-Savon levätilanne Järvi-meriwiki -sivuston kartalla
Omien havaintojen ilmoittaminen
Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.
• Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin
• Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla
Levätilannetta kannattaa tarkkailla
Leväseurannan havainnot kuvaavat havaintohetken tilannetta kyseisillä seurantapaikoilla, joten järven muissa osissa levätilanne voi olla erilainen ja se voi myös vaihdella lyhyessä ajassa. Leväseuranta ja -tiedotus eivät annakaan kattavaa kuvaa esiintymistä ja oman rannan levätilannetta kannattaa tarkkailla. Sinilevät kuuluvat järven luonnolliseen eliöstöön eikä tilanne ole hälyttävä, jos rantaan on ajautunut vähän levää tai muutoin kirkkaassa vedessä on harvakseltaan tikkumaisia tai ryynimäisiä hiukkasia. Mikäli sinilevää kuitenkin on vedessä selvästi havaittavissa, ei vettä tulisi käyttää löyly-, pesu- eikä talousvetenä eikä syötävien kasvien kasteluvetenä. Tällöin vedessä uimista on myös syytä välttää eikä leväpitoiseen veteen pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Altistuminen sinilevämyrkyille voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta.
Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.
Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta:
- harjoittelija Maj Rasilainen, p. 0295 016 573
- Muokkauspäivä
- 10.8.2017
Ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
- puhelin 0295 020 900
ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm) - sähköposti ympariston.asiakaspalvelu@ely-keskus.fi