Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Leväseuranta käynnistyi Pirkanmaan järvillä (Pirkanmaa)

Valtakunnallinen sinileväseuranta käynnistyi tällä viikolla. Pirkanmaalla levätilannetta seurataan viikoittain 43 havaintopaikalla syyskuun alkuun asti. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) tiedottaa Pirkanmaan levätilanteesta aina torstaisin.

- Tänä kesänä leväseurantapaikoissa on mukana kaksi uutta paikkaa, Parkanossa Kirkkojärven terveystalon uimaranta ja Parkanojärven Yliskylän uimaranta. Parkanon Kuivasjärven leväseurantapaikka ei ole enää mukana seurannassa tänä vuonna, kertoo ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kuntien viranomaisten lisäksi tänä kesänä Suomen rotarit keräävät tietoa sinilevistä noin sadalla havaintopaikalla Suomessa. Pirkanmaalla näitä paikkoja on kaksi, Mänttä-Vilppulassa Keurusselän Iso-Riihisaari ja Näsijärven Käälahti Tampereella.

Tampereella uimarantojen karttapohjaisesta sovelluksesta saa tietoa uimarantojen uimavesien lämpötiloista ja sinilevätilanteesta. Lämpötila- ja leväpalveluun pääsee sivulta www.tampere.fi/uimarannat.

Levät alkavat lisääntyä vesien lämmetessä

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei havaittu sinileviä. Yleensä sinilevät alkavat lisääntyä juhannuksen jälkeen vesien lämmetessä. Sisävesissä tavattavat sinilevälajit voivat tuottaa myrkkyjä, ja sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos veden seassa näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan silloin, kun vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Sinilevää sisältävää vettä ei myöskään pidä käyttää löylyvetenä saunassa, koska myrkyt voivat vaikuttaa voimakkaasti hengitysteihin joutuessaan. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Levähavainnoista voi ilmoittaa Järviwikiin

Ajantasaiset levätilannetiedot ovat nähtävillä Järviwiki-sivustolla, jonne voi lisätä myös yleisöhavaintoja. Havainnot voi tallentaa Järviwikiin myös suoraan havaintopaikalta älypuhelimen avulla. Järviwikille on kehitetty Havaintolähetti-niminen verkkosovellus, joka on optimoitu kosketusnäytölle. Havaintolähettiä voi käyttää Järviwikin tunnuksilla.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus:

  • ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Järviwiki:

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)