Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Leuto ja sateinen talvi nostanut vedenkorkeuksia (Pohjois-Karjala)

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuu oli ennätyksellisen leuto lähes koko maassa. Pohjois-Karjalassa kuukauden keskilämpötila vaihteli 1,8-2,6 pakkasasteen välillä. Normaalisti tammikuussa on noin 8 astetta viileämpää. Vertailujaksona on käytetty vuosien 1981-2010 keskiarvoa.

Tammikuun sademäärä oli ympäristöhallinnon seurantapaikoilla Kontiolahdella sekä Koita- ja Jänisjoella 45–50 mm. Keskimääräinen tammikuun sademäärä em. paikoilla on 43 mm.
Kuukauden lopussa lumen syvyys vaihteli maakunnan alueella 20–30 cm, kun se tavallisesti on puoli metriä.
Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli kuukauden päättyessä em. seurantapaikoilla 50-100 mm (kg/m2), kun se tavallisesti on keskimäärin 101 mm (kg/m2).

Leudon ja sateisen talven seurauksena järvien vedenkorkeudet olivat tammikuun lopussa yleisesti ottaen ajankohtaan nähden tavanomaista ylempänä. Ainoastaan Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on ajankohdalle tyypillisellä tasolla.
Orivesi-Pyhäselän vedenkorkeus on lauhan ja sateisen talven johdosta noussut joulukuun alusta lähtien lähes 40 cm. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa nousua helmi-maaliskuun aikana ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 5-35 cm maaliskuun loppuun mennessä.
Pielisen vedenkorkeus on noussut 34 cm ajankohdan keskitason yläpuolelle. Vedenkorkeuden nousun ennustetaan tasaantuvan, mutta pysyvän lopputalven ajankohtaan nähden harvinaisen korkealla.
Viinijärven vedenkorkeus oli 20 cm, Kajoonjärven 30 cm ja Ruunan 40 cm normaalia ylempänä tammikuun lopussa.

Pielisjoen keskivirtaama oli tammikuussa lähes tavanomainen. Koitajoen kuukauden keskivirtaama oli kolmanneksen normaalia suurempi. Lieksanjoessa vettä virtasi tammikuussa lähes puolitoista kertainen määrä.
Pienempien jokien virtaamat olivat tammikuussa myös keskimääräistä suurempia. Höytiäisen Puntarikoskella virtasi tammikuussa vettä puolitoista kertainen määrä. Jänisjoen tammikuun virtaama Ruskeakoskella oli 2,5- ja Saramojoen Roukkajankoskella lähes 3-kertainen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus vaihteli tammikuun lopussa ajankohdan keskiarvon molemmin puolin. Ilomantsin Kuuksenvaarassa ja Kontiolahden Jaamankankaalla pohjaveden korkeus oli 26–38 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaalla ja Kontiolahden Jakokoskella pohjavedenkorkeus oli 17-24 cm tavanomaista alempana.  Routaa em. mittauspaikoissa oli 2-4 cm, kun sitä normaalisti on 17 cm.

Pyhäselän Roukalahdella jäänpaksuus oli tammikuun 30. päivä 27 cm ja Pielisellä Nurmeksessa 30 cm. Pyhäselän jää oli 12 cm ja Pielisen 15 cm tavanomaista ohuempaa.     

Lisätietoja

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi
 

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)