Navigointivalikko

Alueellista tietoa

Lapin tulvatilanne säilyy rauhallisena lähipäivien ajan - suurtulvien riski ei ole väistynyt kesäkuulta (Lappi)

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat

Lapin jokien tulvatilanne säilyy rauhallisena lähipäivien ajan, koska lumi sulaa hitaasti tavanomaista viileämmän sään takia. Riski kesäkuun alun suurtulville säilyy edelleen, sillä viileän säätilan väistyessä lämpötilat voivat kasvaa nyt ennustettua selvästi nopeammin, jolloin yhtäjaksoinen lumien sulaminen voi kasvattaa virtaamat nopeasti. Mikäli lämpenemisen yhteydessä tulee voimakkaita sateita, tilanne muodostuu vakavaksi. Ennusteet tarkentuvat lähiviikkojen aikana.

Lapin suurien jokien tulvahuippujen ajankohdaksi ennustetaan edelleen kesäkuun alkupuolta. Poikkeuksena on Simojoen alue, jossa suurimman virtaaman ajankohta on ennusteen mukaan toukokuun puolivälin jälkeen. Muuallakin Lapissa tulvahuippuja voi esiintyä jo toukokuun lopussa, mikäli sää lämpenee ennustettua selvästi nopeammin.

Ennätyssuuret tulvat ovat mahdollisia lähes kaikilla Lapin vesistöillä. Pahimmat vahinkoriskialueet ovat Kemijoen vesistöalueella Kittilä ja Rovaniemi ja Tornionjoen-Muonionjoen vesistöalueella Pello. Näillä alueilla tulvan arvioidaan ylittävän vahinkorajan.

Tuoreimman vesistöennusteen mukaan lumet sulavat tavanomaista pidemmällä aikavälillä, mikä pienentää hieman suurtulvan riskiä. Etelä-Lapin alueella lumikerros on ohentunut toukokuun alkupuolella, mutta muualla Lapissa lumen vesiarvot ovat edelleen poikkeuksellisen suuret.

Lapissa Simojoki ja Kemijoen ala- ja keskivaiheilla olevat jokialueet ovat jo monin paikoin vapautuneet jäistä. Myös Tornionjoen ja Ivalojoen virtapaikoilla pitkät jaksot ovat jo sulana. Jääpatoriski arvioidaan pieneksi, sillä hitaasti etenevä kevät ja vähitellen voimistuva virtaama heikentävät jäitä merkittävästi.

Seuraava tulvatiedote annetaan viikolla 21 ja lisäksi tilanteesta tiedotetaan muun muassa Twitterissä. Tulvatilannekuvaa ja ennusteita voi seurata valtakunnallisella www.ymparisto.fi/tulvatilanne-sivulla. Ennusteet päivittyvät muutaman tunnin välein.

Tiedote ruotsiksi ja englanniksi:

Lisätietoja:

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki, Lapin ELY-keskus,
puh. 0295 037 282, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Johtava hydrologi Bertel Vehviläinen, Suomen ympäristökeskus,
puh. 0295 251 731 (Tulvakeskus), etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Ohjeita omatoimiseen varautumiseen

Jaa tulvahavaintosi Sää-sovelluksella

ELY-keskuksen ja Tulvakeskuksen yhteiset tiedotteet

Tulvatilanteen seuranta

Twitter

Pellon tulva 9.6.1968. Kuvaaja Esko Ylitalo.

Pellon tulva 9.6.1968. Kuva Esko Ylitalo.

TIEDOTTEET (23.9.2020 saakka)

Tiedotteet 2020 (23.9.2020 saakka)