Uutiset 2022

Alueellista tietoa

Uutiset 2022

Koko maahan ennustetaan tavanomaisia kevättulvia

Vaikka talven aikana on kertynyt paikoin poikkeuksellisen paljon lunta, kevättulvia voidaan odottaa suhteellisen rauhallisin mielin. Koko maahan on ennustettu melko tavanomaisia kevättulvia. Pohjanmaan rannikolla ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella, minkä jälkeen sää viilenee, ja toinen huippu on edessä huhtikuussa. Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvahuippu ajoittuu todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle, Pohjois-Pohjanmaalla huhtikuun lopulle ja Lapissa todennäköisesti toukokuulle.

Jokien ja järvien pinnat lähtevät nyt nousuun

Lämmin sää sulattaa lumia ja nostaa jokien ja järvien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikon joissa kuluvan viikon aikana. Yöpakkaset hidastavat sulamista etelässä ja lounaassa, mutta Pohjanmaalla rannikon läheisyydessä virtaamat lähtevät nousuun loppuviikolla. Keski- ja Itä-Suomen suurten järvien pinnat ovat nousemassa keskimääräistä korkeammalle runsaan lumen vuoksi.

Paksu lumipeite ei automaattisesti ennusta suurempaa tulvaa

Lunta on Oulun eteläpuoleisella alueella selvästi keskimääräistä enemmän, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa monin paikoin kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Runsaasta lumipeitteestä huolimatta alueelle ennustetaan keskimääräistä tai hieman suurempaa kevättulvaa.

Lapissa tulvasta odotetaan tällä hetkellä keskimääräistä tai hieman pienempää, sillä lunta on tavallista vähemmän. Poikkeuksen tekee Paatsjoki, jonka valuma-alueella lunta on keskimääräistä enemmän. Lapin tulvat ajoittuvat tyypillisesti toukokuun loppupuolelle.

Sää määrää tulvan lopullisen suuruuden ja jääpatojen riskin

Alueilla, joilla lumi ja jäät sulavat kahdessa tai useammassa jaksossa, saattaa tulvahuippu jäädä keskimääräistä pienemmäksi.

Jos virtaamat kasvavat nopeasti, jääpatojen ja merkittävien ongelmien riski kasvaa. Esimerkiksi Pohjanmaalla jokien jäät ovat tavanomaista paksumpia.

Lue lisää