Navigointivalikko
Tiedotteet 2019

Kohvajään osuus kasvaa edelleen Etelä-Savon järvillä (Etelä-Savo)

Viimeaikaiset vesisateet ovat sulattaneet kaikilla Etelä-Savon mittauspaikoilla jään päällä olevan paksun lumikerroksen. Eristävän lumikerroksen poistuminen ei ole toistaiseksi vahvistanut teräsjäätä, vaan lumen alla oleva sohjo on jäätynyt kohvajääksi. Kohvajään paksuus on kasvanut mittauspaikoilla 10-15 cm. Teräsjään osuus kokonaisjäänpaksuudesta oli kohteissa sama kuin tammikuun alussa eli 8-24 cm. Jääpeitteiden kokonaispaksuudet vaihtelivat mittauspaikasta riippuen 44-53 cm:n välillä.

Peru- ja Pyhävedellä kohvajäätä oli keskimäärin saman verran kuin teräsjäätä. Korpijärvellä ja Yövedellä kohvajäätä oli keskimäärin jo 2/3 kestävän jään kokonaispaksuudesta, eli lähes puolet enemmän kuin kestävää teräsjäätä. Mäntyharjun Korpijärvellä teräsjään paksuus oli pienimmillään (8 cm). Kaikilla mittauspaikoilla oli teräsjään ja päällimmäisen kohvajääkerroksen välissä useampia vesi-ja kohvakerroksia. Päällimmäinen kohvakerros kuitenkin kantoi kävelijän aivan ranta-alueita lukuun ottamatta.

Etelä-Savon ELY-keskus mittasi jään paksuutta keskiviikkona 20.2.2019 neljällä järvellä maakunnan etelä- ja länsiosassa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta.

Vain teräsjää kantaa tarpeeksi

Jään kantokyky on aina arvioitava teräsjään mukaan. Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä. Vasta noin 20 senttimetriä paksu teräsjää kantaa henkilöauton. Teräsjää on kirkas, läpikuultava ja tasainen. Vaalea ja huokoinen lumisohjosta muodostunut jää on kohvajäätä, jonka kantavuus on enintään puolet teräsjään kantavuudesta.

Lisätietoja:

Vesitalousasiantuntija Tarmo Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 031, tarmo.muuri(at)ely-keskus.fi

Vesienhoidon asiantuntija Juho Kotanen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 192, juho.kotanen(at)ely-keskus.fi


Alueellista tietoa